Szlávik János szerint az omikronnal is kórházba lehet kerülni

Szlávik János szerint az omikronnal is kórházba lehet kerülni

Falus Ferenc az ATV Híradónak nyilatkozva arról beszélt, a szervezetre egyszerre ható influenza- és a koronavírus (együtt: flurona) ellen a védőoltás a leghatékonyabb védekezési forma. A volt országos tiszti főorvos elmondása szerint ráadásul az influenza elleni védőoltást a koronavírus elleni emlékeztető oltással egy időben is fel lehet venni, ugyanis szavai szerint semmilyen kockázata nincsen. 

Nemrég a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma megállapította, hogy Magyarországon az új fertőzések több mint 11%-ért az omikron mutáció a felelős. Falus szerint szerint ez a variáns nem súlyosabb, mint a delta, három vakcina megvéd a szövődményektől.

A flurona kapcsán Szlávik János pedig úgy fogalmazott, a két vírusnak semmi köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni. Attól azonban, hogy nem keresztezik át egymást, együtt súlyosabb betegséget okozhatnak - tette hozzá.

Ugyanakkor Szlávik is az oltás fontosságát hangsúlyozta, hogy az omikronnal is kórházba lehet kerülni - hívta fel a figyelmet a Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa.