Eddig több mint ötezer demonstrálót tartóztattak le Kazahsztánban

kazahsztán,
Fegyveres rohamrendőr tüntetőt vesz őrizetbe Almatiban 2022. január 8-án
MTI/AP/Vaszilij Kresztyjanyinov

Több mint 5000 embert tartóztattak le Kazahsztánban a tüntetések kezdete óta a kazah belügyminisztérium vasárnap reggeli tájékoztatása szerint - írja az MTI.

A tárca azt közölte, hogy az igazságügyi hatóságok 5135 ember ellen indítottak nyomozást különböző szabálysértések miatt. A tájékoztatás szerint a biztonsági erők 16 tagja vesztette életét a zavargások során, és körülbelül 1300-an közülük megsebesültek.

Erlan Turgumbajev belügyminiszter a Habar-24 televíziót arról tájékoztatta, hogy a tüntetések során több mint 100 bevásárlóközpont és banképület rongálódott meg, valamint körülbelül 400 járművet gyújtottak fel, köztük sok rendőrautót.

"A helyzetet azonban sikerült országszerte stabilizálni" - szögezte le, hozzátéve, hogy "a terrorelhárító egységek tovább folytatják munkájukat".

Szijjártó: elindult Kazahsztánból a két menekülő magyar

Nur-Szultánból és Aktobéból sikeresen felszálltak azok a repülőgépek, melyek fedélzetén egy-egy, a hazatérésben segítséget kérő magyar állampolgár is hazautazhat - közölte Szijjártó Péter a közösségi oldalán. A külügyminiszter hangsúlyozta, a nur-szultáni nagykövetségen és az almati főkonzulátuson dolgozó munkatársak most tovább folytatják a munkát, a legfontosabb feladat pedig az Almatiból hazatérni szándékozó, jelen helyzet szerint hét honfitársunk evakuálása (három magyar állampolgárnak a nap folyamán segítettünk átjutni Nur-Szultánba, ők ott is akartak maradni).

A kereskedelmi tárca részéről azt közölték, hogy az élelmiszerellátás az ország távolabbi régióiban is biztosított.

Helyszíni beszámolók szerint az ország legnagyobb városának számító Almatiban körülbelül 30 bolt ismét kinyitott vasárnap, az almati repülőtér azonban továbbra is zárva tart.

Szakértő a kazah kapcsolataink jövőjéről: "Problémát az okozna, ha a gazdaság megszenvedné a jelenlegi helyzetet"

Az utóbbi napokban tömeges elégedetlenséget, majd tiltakozási hullámot váltott ki Kazahsztánban, hogy jelentősen megemelkedett a gáz ára. A főként Almatiban, a legnagyobb kazah városban történő demonstráció azóta oly mértékben eszkalálódott, hogy szerda este már összecsapásra került sor, és csütörtökre több tucat áldozatról számoltak be mindkét oldalon, a rendfenntartók körében pedig több mint 350 sebesültről adtak hírt.

Kazahsztánban napok óta heves összecsapások zajlanak tüntetők és a biztonsági erők között, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van. Az erőszakos tüntetők több középületet kifosztottak és felgyújtottak. A cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt kezdődött tiltakozások országos rezsimellenes tömegmegmozdulássá szélesedtek.