Ellenzék: Az Orbán-kormány eladósította az országot, hogy a saját oligarcháit feltőkésítse

Ellenzék: Az Orbán-kormány eladósította az országot, hogy a saját oligarcháit feltőkésítse

"Rekord mértékben adósította el Magyarországot az Orbán-kormány" címmel online sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért hétfőn délelőtt, ahol a rohamosan növekvő államadósság kapcsán felmerült problémákról beszéltek ellenzéki politikusok.

Rekordszinten, 42 ezer milliárd forinton áll az államadósság Magyarországon az Orbán-kormány túlköltekezése miatt - kezdte a sajtótájékoztatót Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik frakcióigazgatója és országgyűlési képviselője. Soha nem volt még ilyen gyenge a forint és tíz éve nem látott magasságban az infláció is, ennek oka pedig a szakszerűtlen kormányzás és a mérhetetlenül nagy korrupció.

Mindez azért történik, mert hitelből finanszírozták az elmúlt évek növekedését. Egy forint GDP-növekedés ugyanis egy forint és húsz fillér hitelnövekedéssel jár

- jelentette ki a Jobbik képviselője. Ezeket a felvett hiteleket pedig a magyar embereknek kell majd visszafizetni az utolsó fillérig.

Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa és elnökségi tagja arról beszélt, hogy a béremelések és a jóléti intézkedések egyszerűen nincsenek benne az orbáni rendszer gazdaságpolitikájában, ezeket csak költségvetési hiányból és államadósságból tudják finanszírozni, ezért megszorításokra vagy a hiány elinflálására lesz szüksége a Fidesznek. Egy Márki-Zay Péter vezette kormány viszont képes lesz megszorítások nélküli gazdaságpolitikát folytatni az uniós források felszabadításával, illetve a látványberuházások felülvizsgálatával.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese felidézte a magánnyugdíjpénzek államosítását, ahol több mint 3 ezer milliárd forintot vettek el a magyar emberektől arra hivatkozva, hogy majd ezzel csökkentik az államadósságot, ez azonban láthatóan nagyon nem sikerült a kormánynak. A környező országokban a megnövekedett adósságot arra használták, hogy az embereknek segítsenek a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt, itthon azonban a fideszes oligarchák feltőkésítésére ment a pénz, hogy felkészüljenek az ellenzéki létre a kormányváltás után. Tordai azonban ígéretet tett arra, hogy az ellenzék ezt a folyamatot visszafordítja, mert nem hagyhatják, hogy a közvagyon bűnözők kezén legyen.

Farkas Krisztina, a Jobbik szóvivője a sajtótájékoztató végén bejelentette, hogy a holnapi napon ugyanebben az időpontban újabb online tájékoztatóra fog sor kerülni.