Elítélték az illegálisan medveprémmel üzletelő fideszes képviselőt

Elítélték az illegálisan medveprémmel üzletelő fideszes képviselőt

A Tapolcai Járásbíróságon tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzéssel és próbára bocsátással zárult azoknak a vádlottaknak a büntetőügye, akik Sümegen előbb illegálisan megvásároltak egy barna medve preparátumot, majd ezt az interneten értékesítésre meghirdették – közölte a Veszprémi Törvényszék sajtóosztálya.

A még decemberben meghozott végzést a Sümegi Szó szúrta ki. A lap rámutatott, hogy a II. rendű vádlott az a Remete József, aki sümegi önkormányzati képviselőként egyszer azzal került a híradásokba, hogy faszszopónak nevezte a Facebookon Jakab Péter Jobbik-elnököt.

A törvényszék szerint tehát a II. rendű vádlott, Remete József 2019 végén vagy 2020 elején – a pontos időpontot megállapítani nem lehetett – Sümegen ismeretlen személytől 400 euróért megvásárolt egy barna medve preparátumot, mely egy szőrrel borított bőrfelület volt, egy gerezna, fejjel együtt.

A II. rendű vádlott a vásárlást követő rövid időn belül ezt a barna medve preparátumot tovább értékesítette az I. rendű vádlottnak ugyancsak 400 euróért.

Az I. rendű vádlott a megvásárolt barna medvebőrt a tulajdonát képező sümegi ingatlanban tárolta. Az I. rendű vádlott 2020 őszén megbízta a III. rendű vádlottat azzal, hogy a barna medve preparátumot értékesítse. A III. rendű vádlott a megbízás alapján 2020. október 9. napján a Jófogás internetes oldalon hirdetést adott fel "kikészített medvebőr eladó" címmel, és –vélhetően- ezzel hívta fel a hatóságok figyelmét.

A nyomozó hatóság 2021. január 29. napján a II. rendű vádlott tulajdonát képező sümegi ingatlanban (tehát Remeténél, aki állítólag már korábban eladta a másik vádlottnak a bőrt – a szerk.) a barna medvebőr preparátumot lefoglalta, majd azt a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának kiadta.

Valaki zsebbe kínált pénzt, hogy a fideszes politikus rabosítási fotóját tartalmazó újság ne jusson el a postaládákba

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a Tapolcai Járási Ügyészség természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat egy budapesti és két sümegi férfival szemben, akik tavaly egy barnamedvének a fejjel együtt kipreparált bundáját adták-vették egymás között, majd próbálták azt az interneten keresztül értékesíteni. Az egyik gyanúsított Remete József sümegi fideszes önkormányzati képviselő, vadász.

A Pest Megyei Kormányhivatal korábban már meghozott határozatával a barna medvebőr zár alá vételét és elkobzását rendelte el, és megállapította, hogy az egyed a Magyar Állam tulajdonába kerül.

A vádlottak nem rendelkeztek a természetvédelmi hatóság engedélyével sem a preparátum birtokban tartásához, sem annak értékesítéséhez. A bíróság ezért mindhárom vádlottat természetkárosítás bűntette miatt 1 évre próbára bocsátotta.

A végzés jogerős.