Keresik a felelősöket: házkutatásokat tartottak Németországban a tavalyi halálos áradások kapcsán

Keresik a felelősöket: házkutatásokat tartottak Németországban a tavalyi halálos áradások kapcsán

Irodákat és magánlakásokat kutattak át a rendőrök kedden Németország nyugati részében a tavaly nyári, több mint 180 halálos áldozattal járó áradások ügyében folytatott nyomozással összefüggésben – közölte a kölni ügyészség. Az MTI tudósításában azt írja, a házkutatások több mint húsz ingatlant érintettek, és az akcióban mintegy 140 rendőr vett részt.

A hírek szerint a nyomozók elsősorban egy erftstadti külszíni bánya tulajdonosára és bérbeadójára összpontosítanak, illetve a bányát működtető vállalat öt alkalmazottjára, továbbá a helyi önkormányzat négy képviselőjére.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, 2021 július közepén Németország nyugati részén, főleg Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban pusztított árvíz. Az ítéletidőben számos településen súlyos károk keletkeztek, lakóépületek százai semmisültek meg, tönkrementek az utak, hidak és közművek. Állami forrásokból harmincmilliárd eurós alapot állítottak fel a helyreállítás finanszírozására.

Már több mint 150-en vesztették életüket a németországi árvíz következtében

Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma vasárnapra Németország nyugati részén, Angela Merkel kancellár várhatóan délután látogat el Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére. A német rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy Ahrweiler járásban 110-re emelkedett a halottak száma, és ezzel már több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.

A heves esőzés elmosott egy kavicsbányát, és földcsuszamlást idézett elő a Köln melletti Erftstadt városban. A katasztrófában ugyan nem halt meg senki, de több ház összedőlt. Az ügyészség gondatlanság és a bányászati szabályok megsértésének gyanújával nyomoz. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint az érintett kavicsbányánál hiányzott az előírásoknak megfelelő árvízvédelmi fal, illetve nem voltak kellő meredekségű lejtős területek kialakítva.