Az ellenzék kínai luxusegyetem helyett 30 ezer fiatal hallgatónak ígér minőségi és olcsó lakhatást

Az ellenzék kínai luxusegyetem helyett 30 ezer fiatal hallgatónak ígér minőségi és olcsó lakhatást

A Fidesz „beteg világát” jellemzi, hogy 160 ezres albérletárak mellett büszkélkedik a nettó 133 ezer forintra emelt minimálbérrel – véli Z. Kárpát Dániel. A Jobbik alelnöke és országgyűlési képviselője az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés pénteki sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy szerinte még a fideszes propagandistáknak is nehéz megmagyarázniuk,

miért egy kínai kommunista egyetemet importálnak ide Orbán Viktorék ahelyett, hogy a magyar fiatalok lakhatását tennék rendbe.

A jobbikos szakpolitikus közölte: ha a hárommillió forintos tandíjjal működő kínai egyetem, vagy 30 ezer magyar fiatal lakhatásának rendezése között kell választaniuk, akkor az ellenzék biztosan az utóbbit választja.

Az Egységben Magyarországért tagjai új lakhatási programot, bérlakásprogramot és a kollégiumi férőhelyek drasztikus bővítését kínálják – közölte a képviselő, a részletekről elárulva, hogy

az ellenzéki győzelem esetén felálló nemzeti egységkormány első éveiben 30 ezer fiatal lakhatását tudnák rendezni.

Z. Kárpát Dániel az Alfahírnek nyilatkozva hozzátette: a bérlakásprogramon belül meg kell különböztetnünk az

  • újépítésű lakásokat,
  • az üresen álló lakások felújítását,
  • és a kollégiumi férőhelyeket.

Mint mondta, ezek a programon belül találkoznak egymással, nagyságrendileg pedig évente több ezer új ingatlan épülhet fel erre a célra, kiegészülve olyan állami tulajdonú, de jelenleg nem lakhatási célra hasznosított ingatlanok bevonásával, mint a régi laktanyák vagy más épületegyüttesek.

Persze először is látnunk kell, mennyi pénzt hagy a Fidesz a kasszában

- mutatott rá Z. Kárpát arra, hogy az Orbán-kormány a választási költségvetés és a költekező gazdaságpolitika miatt egyáltalán nem biztos, hogy stabil gazdasági környezetet hagyna maga után.

Kérdésünkre kifejtette: az állami tulajdonú ingatlanok mellett áttekinthetik az önkormányzati tulajdonokat is, de természetesen a magántulajdonban lévőkre nem lesz ráhatásuk, azokat lakásügynökségeken keresztül, a tulajdonosok érdekeinek megfelelően lehetne bérleti konstrukcióban hasznosítani.