Az érintésmentes lázmérő praktikus és biztonságos (x)

Az érintésmentes lázmérő praktikus és biztonságos (x)

A koronavírus-járvány lassan két éve tombol hazánkban is, a láz pedig a fertőzés egyik legelső és legjellemzőbb tünete. Egy érintésmentes lázmérő remek választás otthonra és intézményeknek is, hiszen fizikai kontaktus nélkül mérhetjük meg szeretteink, kollégáink testhőjét.

Így működik egy érintésmentes lázmérő

Egy ilyen készülék használata igazán nem nagy ördöngösség. Elegendő mintegy 5-15 centiméterre tartani a lázmérőt a homloktól, a berendezés pedig alig néhány másodperc alatt kimutatja a testhőt.

Az igazán korszerű érintésmentes lázmérők ráadásul hanggal jelzik, ha a vizsgált személynek láza van, ezzel is csökkentve a hibázás lehetőségét. További kényelmi funkciót jelent a memória, amivel akár több tucat eredményt is elmenthetünk.

A modern érintésmentes lázmérők általában nagy LCD kijelzővel rendelkeznek, hogy az adatokat igazán könnyű legyen leolvasni. Érdemes tehát megnézned a NetKlikk WebShop egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékeit, biztosan találsz az igényeidnek megfelelő modellt.

Mikor jön jól egy érintésmentes lázmérő?

A koronavírust már említettük, viszont nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai felismerés és elkülönítés fontosságát. Egy érintésmentes lázmérő ugyanakkor más helyzetekben is megállja a helyét. Legyen szó egy egyszerű megfázásról vagy szezonális influenzáról, a pontos lázmérés elengedhetetlen.

Egy ilyen készülék azonban ennél többre is képes. Kisgyerekes családoknak például mindenképp érdemes beszerezni egy érintésmentes lázmérőt, hiszen akár a kicsi fürdővizének hőmérsékletét is megmérhetik vele.

Az érintésmentes lázmérők a különböző tárgyak hőjének mérésére is alkalmasak, ami jól jöhet például főzés közben.

Erre ügyelj, ha érintésmentes lázmérőt vásárolnál

A piacon számtalan modell képviselteti magát, nem mindegy azonban, hogy melyik mellett teszed le a voksodat. Az alábbi szempontokat mindenképp vedd figyelembe, mielőtt kosárba helyeznél egy terméket!

  • Mekkora a mérési tartománya? Ha csak lázmérésre használnád, akkor elég lehet, ha 40 fokig mér. Ha sütéshez és főzéshez is, akkor viszont olyan modellt válassz, ami akár 100°C-ig is képes mérni.
  • Milyen távolságról használható? Egyáltalán nem mindegy, hogy 15 cm-es vagy 2 cm-es távolságról kell-e mérned. Dönts olyan lázmérő mellett, ami nagyobb távolságból is képes érzékelni a lázat.
  • Mekkora a mérési pontosság? Minden érintésmentes lázmérő más és más pontossággal dolgozik. Az igazán jó készülékeknél ez az arány +/- 2 °C környékén van.
  • Mennyi idő alatt mutat eredményt a készülék? Főleg gyerekeknél számít az idő, hiszen nem biztos, hogy lesz türelmük hosszú percekig várni. A legjobb lázmérő már 3 másodperc alatt képes megmérni a testhőmérsékletet.

Az érintésmentes lázmérők tehát sokféle helyzetben bizonyulnak hasznosnak. Éppen ezért nem hiányozhatnak egyetlen otthonból, irodából vagy üzemből sem!