Az omikron terjedése miatt 340 ezer gyorstesztet és védőeszközöket is kapnak a háziorvosok

Az omikron terjedése miatt 340 ezer gyorstesztet és védőeszközöket is kapnak a háziorvosok

Újabb, 340 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak ezzel is segítve a járvány megfékezését – közölte szerdán a kormányzati koronavírus tájékoztató oldal.

koronavirus.gov.hu-n megjelent hírből kiderült továbbá, hogy

ismét kapnak védőeszközöket is a háziorvosok, például sebészeti és FFP2 maszkokat, gumikesztyűket, védőszemüvegeket, overálokat.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalon keresztül kapják meg a háziorvosok, és igényeiket folyamatosan jelezhetik a megyei kormányhivataloknak.

Közölték, a háziorvosok és házi gyermekorvosok az elmúlt időszakban több mint 1,3 millió gyorstesztet kaptak a koronavírus-gyanús esetek kiszűrésére.

Kiemelték, hogy

a jelenlegi fertőzések döntő részét az omikron variáns okozza, amely jellemzően felső légúti tüneteket okoz.

A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet.

Közölték azt is, hogy a koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt.

Továbbra is fertőzésre utaló tünet

  • a száraz köhögés,
  • láz,
  • nehézlégzés,
  • hirtelen szaglásvesztés, vagy ízérzés zavara.

Az omikron esetében gyakoriak a náthaszerű, felső légúti tünetek, de emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet – olvasható.

Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy PCR mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételhez.

A portál emlékeztet arra is, hogy igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén ideje immár hét nap. Amennyiben a tünetek súlyosabbak, akkor a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását – olvasható a közleményben.