Teljes körű vizsgálatot kér a magyar választásokra 19 európai ország politikusa

Teljes körű vizsgálatot kér a magyar választásokra 19 európai ország politikusa

Öt különböző frakcióból 62 EP-képviselő szólította fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) arra, hogy küldjön teljes körű missziót az áprilisi magyarországi országgyűlési választásokra - írja a brüsszeli Politico, amelyet a Euronews szemlézett. 

"Öt politikai csoportból és 19 különböző országból érkeztünk. De mindannyian osztjuk azt az aggodalmat, hogy a választások nem a legszigorúbb demokratikus normák szerint zajlanak" 

- olvasható abban a levélben, amelyet Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő kezdeményezett. Az aláírók között van a néppárti finn Petri Sarvamaa, vagy a német szociáldemokrata Katarina Barley is.

A mostani helyzet a 62 EP-képviselő szerint még több aggodalomra ad okot.

"Az idei választások előtt további rendkívül aggasztó fejleményeket figyeltünk meg" - fogalmaznak, példaként a a járványügyi veszélyhelyzet alatt elfogadott törvénymódosításokat hoztak, és azt a tavaly novemberben elfogadott törvényt, mely legalizálja a fiktív lakcím létesítését, ami több civil szervezet szerint

"az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt".

Az ellenzék által voksturizmusnak nevezett jogszabály-módosítás lényege az, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően a lakóhely egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ottélésnek csak a vélelme lesz meg. A fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés így nem büntetőjogi kategória innentől kezdve.

A levél a magyar demokratikus rendszer leépülése, illetve az intézmények legitimitása miatti aggodalom újabb jelzése az EP-től, azután, hogy hónapok óta nyomás alatt tartják az Európai Bizottságot azért, hogy indítsa el a jogállamisági mechanizmust. Amennyiben elindítják, akkor a bizottság visszatarthat uniós pénzeket, azoktól a tagállamoktól, ahol az alapvető elvek olyan megsértését állapítja meg, amely veszélyezteti az EU költségvetését.

Kedden érkezett az EBESZ

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, és Téglási András a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke kedd délután fogadta az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) szakértőit. A négy fős delegációt a Választási Megfigyelési Főosztály irányítója, Meaghan Fitzgerald vezette.

A küldöttség január 17-21. között tartózkodik Magyarországon, hogy az idei országgyűlési választásokat megelőző helyzet és a választások előkészítése kapcsán tájékozódjon. A szakértők több más szervezettel, törvényhozási és kormányzati szereplővel is egyeztetnek.

Az EBESZ megfigyelői januárban Magyarországra érkeznek a voksturizmus veszélye miatt

Az Országgyűlés a múlt héten szavazta meg azt a javaslatot, amely az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A jogszabály-módosítás lényege, hogy megváltoztatja a lakóhely fogalmát, ennek megfelelően a lakóhely egy kapcsolattartási címmé változik, amely esetében az ottél

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}