A koronavírus csak belépő lehet a következő évtizedek járványos időszakaiba

A koronavírus csak belépő lehet a következő évtizedek járványos időszakaiba

„Feladatunk a hiteles tájékoztatás. Azt mondjuk, amit gondolunk és hiszünk, és nem azt, amit más hallani akar” – fogalmazott webináriumi előadásának kezdetén Dr. Jakab Ferenc virológus az mfor.hu szerint.

A professzor azt mondta, a koronavírus okozta járvány nem újkeletű, csak komoly kutatási eredményekkel sikerült eddig legyőzni, és a mostani járvány pusztán belépő a következő évtizedek járványos időszakába.

„A járványok korát fogjuk élni, számos betegséggel meg kell még küzdenünk majd”

A cikk szerint a szakértő azt várja, pár héten belül brutális módon megugrik a fertőzöttek száma, mert ennek a vírusnak a mutációs képessége relatíve nagy, az eredetihez képest 20-30-szor fertőzőbb, szinte futótűz-szerű.

Rámutatott arra is, hogy a világ különböző pontjain nem lehetnek ekkora járványügyi eltérések:

„Ázsiai, afrikai területeken jelen pillanatban is akadálytalanul terjed a vírus, s alakulhat ki bármilyen mutáns, amik újabb járványt (ha jobban tetszik, hullámot) indíthatnak el. Globálisan kell néznünk, és az oltási programot kiterjeszteni ezekre az országokra is. Mert míg nálunk már a negyedik oltásokról értekezünk, ezekben még az elsőt sem adták be”.

Arról is beszélt, hogy a vakcinák hatékonysága az omikron ellen 70-75 százalékra csökkent, de ez pozitív dolog, mert még mindig ilyen mértékben megóv minket. Másfelől pedig soha nem lesz 100 százalékos vakcina – jelezte, hozzátéve, hiába hitték sokan, sajnos a természetes vírusfertőzés sem alakít ki hosszú védettséget, 3-4 hónap után csökken az immunitás. Viszont az emlékeztető oltásokkal ez kinyújtható, ezért jelenleg a 3. oltás a legjobb megoldás.

„Az oltás nem a fertőzés elkerülésére, hanem a súlyos betegség ellen jó, s még az egészségügyi rendszerünket is kevésbé terheljük így. Viszont nem az omikron lehet a járvány vége”

– jelentette ki, hiszen két év járvány után még mindig sokan nem értik, hogy egy oltott személy is lehet beteg, sőt akár meg is halhat, a védőoltásokkal pusztán a halálozási arányok javulnak jelentősen.