Kevesebb új fertőzött és több áldozat mellett átléptük az 1 milliós oltottságot

Kevesebb új fertőzött és több áldozat mellett átléptük az 1 milliós oltottságot

A koronavírus központi tájékoztatási honlapján hétfőn nem sokkal délelőtt 10 óra után a vasárnapival azonos szám szerepel a beoltottak rovatában: 981 401 fő. (Az adatot azóta frissítették, erről cikkünk végén írunk - A szerk.) Ugyanakkor arról is tájékoztatnak,

az újonnan regisztrált betegek száma 2696, illetve elhunyt 115 fő.

Előbbi szám nagyjából azonos a két héttel ezelőtti 2623 fős értékkel és jóval alacsonyabb, mint a múlt hétfői 4326. Az áldozatok száma azonban nagyon magas, múlt hétfőn 84, két hete 48 honfitársunk távozott az élők sorából koronavírus-fertőzés következtében. Az áldozatok száma így a járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta 15 988.

covid

Vasárnaphoz képest 1349-cel, 115 981 főre emelkedett az aktív fertőzöttek száma, a betegségből felgyógyultak száma pedig vasárnapról hétfőre 1232-vel emelkedett.

A kórházban ápolt betegek száma egy nap alatt 479-cel, 7824-re nőtt, és sajnos a lélegeztetőgépen levők száma is egyre magasabb, a vasárnapinál 28-cal többen, 806-an szorulnak ilyen eszköz használatára.

Az oltások számáról csak annyit írnak,

ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon,

azonban – mint fent írtuk –

a tájékoztató adat a tegnapival azonos, 1 millió alatti számot mutat.

(Az adatot azóta frissítették, erről cikkünk végén írunk - A szerk.)

Ez összefüggésben állhat azzal, hogy a hétvégén úgynevezett „technikai problémák” miatt le kellett állítani az oltási tervnek azt a múlt szerdán bejelentett oltókampányát, mely során 74 ezer 18 és 60 év közötti krónikus beteg kapta volna meg az AstaZeneca vakcinját. A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújából azonban kiderült, az egészségügyi adatbázisban levő káosz miatt volt szükség erre a lépésre.

Érthetetlen oltási behívókról számol be a 444

Az oltási behívók esetében több érthetetlen esetről is beszámol a 444. A portál szerint az egyik esetben egy sülysápi illetőségű hölgyet az onnan közúton 168 kilométerre levő Kisbérre hívták oltásra. Ennek az oltópontnak a megközelítése tömegközlekedéssel 3,5 óra lenne. Egy másik esetben egy debreceni olvasónak Kisvárdát jelölték meg oltópontként, holott a hajdúsági megyeszékhelyen is több oltópont van.

A tájékoztatási portál emlékeztet a hétfőn életbe lépett korlátozó intézkedésekre is, erről bővebben itt olvashatnak:

„Jó, hát akkor itt fogunk élni..." - Életbe léptek a védelmi intézkedések

A kormány döntése értelmében hétfőn életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések, amelyeket a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzésszámok csökkentése érdekében hozott meg a kabinet. A nőnapra tekintettel a virágboltok hétfőn még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

Frissítés:

A 10:05-ös tájékoztatást 20 perccel később frissítette az Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az új táblázat szerint a beoltott személyek száma 1 002 714. Ez azt jelenti, hogy vasárnaphoz képest 21 313 fő kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A honlapon azt azonban (a korábbi napokkal eltérően) még nem tették közzé, hogy közülük hányan kapták meg a teljes védettség kialakulásához szükséges második dózist is. Vélhetően erről az operatív törzs délelőtti tájékoztatóján lesz szó.

covid

Szombat reggelig az oltottak száma 949 497 volt, vagyis a hétvége két napja alatt 53 217 fő kapta meg a vakcinát.