Ilyen sem volt még: börtönbüntetést szabtak ki választási ajánlások hamisítása miatt

választás,
MTI/Balogh Zoltán

Még 2019 őszén számoltunk be arról, hogy még a polgármester választás előtt választási rend megsértéséért feljelentést tett az egri ellenzék, miután gyanús egyezések voltak a fideszes Habis László és a "független" Bódis Bianka aláírásgyújtő ívén.

Schmuck Andor egykori munkatársa, Bódás Bianka független polgármesterjelöltként indult Eger vezetéséért, le is adott ajánlást a Helyi Választási Bizottságnak, melyek közül a grémium 301-et talált érvényesnek. A HVB egyik delegált tagja, egy rövid vizsgálat után viszont 33 olyan ajánlást talált, amelyek egyaránt szerepeltek Habis László, fideszes polgármesterjelölt, és Bódás Bianka ajánlóívein, de az aláírások eltérőek voltak.

Az érintettek közül, tanúk előtt, többen is írásban nyilatkoztak arról, hogy ők Bódás Biankára nem adtak támogató aláírást. Így tehát bizonyítottá vált, hogy a Habis Lászlóra adott támogató ajánlásokkal visszaéltek. Végül az ellenzéki összefogás által támogatott, akkor még jobbikos Mirkóczki Ádám lett a polgármester a hevesi megyeszékhelyen. 

Ma végül beszámolt arról az Egerinfo, hogy a törvényszék két rendbeli választás rendje elleni bűncselekmény miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki Bódás Biankára, amely időt börtönben kell letöltenie, de a végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggeszti. 

Nem mondott igazat az államtitkár, két feljelentés is történt az egri Kubatov-lista ügyében

Január 30-án az Alfahír is beszámolt az Egri Ügyekre hivatkozva arról, hogy fénymásolt ajánlóívek és Kubatov-listák kerültek elő az egri polgármesteri hivatal egyik szekrényének mélyéről. A valószínűleg véletlenül hátramaradt dokumentumokból kiderült, hogy 2014-ben, az országgyűlési választásokat megelőzően Eger városában a Fidesz képviselőjelöltje, Nyitrai Zsolt érdekében törvénytelen módszerekkel listákat készítettek Eger választópolgárairól, azok személyes adataival, lakcímeivel, valamint a pártszimpátiájukra vonatkozó információkkal.