A Jobbik tb-támogatottá tenné a sokszor életmentő adrenalin injekciót

A Jobbik tb-támogatottá tenné a sokszor életmentő adrenalin injekciót

Van, hogy minden pillanat számít, és vannak olyan helyzetek, amikor egy adrenalin injekción múlik egy élet. Csakhogy a gyógyszer nem tb-támogatott. A Jobbik haladéktalan lépést vár a kormánytól!

– áll Dr. Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik Család- és nőügyi kabinetjének vezetője, Terézváros alpolgármestere és Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki közleményében.

Felidézték, hogy mindenkit megrázott az elmúlt napokban történt szörnyű tragédia, amikor egy 7 éves kisfiú az iskolában történő születésnapi tortázás után allergiás rohamot kapott és életét vesztette.

Figyelmeztetésként kell, hogy szolgáljon mindannyiunk számára: Az allergiás megbetegedések területén súlyos hiányosságok vannak a jelenlegi rendszerben

– hangsúlyozták az ellenzéki politikusok, akik úgy látják, a társadalom nagy része nincs kellőképpen felkészítve arra, hogy tudja, mit kell csinálni egy súlyosabb allergiás roham esetén. A tragédia ugyanakkor rávilágított arra is, hogy az allergiás sokk bármikor és sokaknál jelentkezhet. 

Kiemelték, hogy néppárti Jobbik megoldási javaslata sürgeti a kormányt, hogy teremtse meg az ingyenes multiplex allergiavizsgálat lehetőségét a 18 éven aluliak számára – szükség esetén a magánrendelések bevonásával – annak érdekében, hogy ne kelljen hosszú hónapokat várni a szabad időpontra.

Továbbá azt várják, hogy biztosítsanak 100%-os támogatást az anafilaxia esetén életet mentő allergia elleni készítményre, az önbelövős adrenalin injekcióra, amely ugyan vényköteles, de a társadalombiztosítás nem támogatja. Beleznay és Rig rámutattak:

Jelenleg egy injekció ára minimum 15 ezer forint, akinek ezt felírják, a szakmai ajánlás szerint ebben az esetben két injekciót kell beszereznie, így összességében legalább 30 ezer forinttal terheli meg a családi költségvetést. Ezt nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, pedig lehet, hogy az életük múlhat rajta.

Meglátásuk szerint a kormánynak kötelessége mihamarabb tb-támogatotti körbe sorolni az adrenalin injekciót.

Éppen ezért nyújtottuk be szerdán „az életet mentő allergia elleni készítmény, az adrenalin injekció társadalombiztosítás általi támogatásának bevezetéséről” szóló határozati javaslatot, amelyet kérünk a Házelnök Úrtól, hogy az ügy fontosságára tekintettel a lehető legrövidebb időn belül vegyen napirendre!

– húzták alá a Jobbik politikusai, hozzáfűzve, hogy "a kormánypropaganda által erőltetett áltémák helyett ideje a valós problémák megoldásán dolgozni – különösen, ami a gyermekvédelmet illeti."

A Péterffy Kórház a roskatag példája annak, hogy az egészségügyi rendszer nemcsak az elmúlt 12 év hibája

Az 1930-ban épült VII. kerületi Péterffy kórház bár két kerület lakóit is fogadja, az elmúlt 90 évben teljes felújításon még nem esett át - kezdte Beleznay Zsuzsanna, a Jobbik Budapest 5. választókerületének jelöltje szerda délelőtt az intézet főbejáratánál tartott sajtótájékoztatóját.