Haladékot kaptak a rendvédelmi dolgozók, április 30-ig kell felvenniük a covid-oltást

Haladékot kaptak a rendvédelmi dolgozók, április 30-ig kell felvenniük a covid-oltást

A katasztrófavédelem, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási területeken a nem ügyfelekkel dolgozók állomány számára április 30-ig meghosszabbították a kötelező oltás felvételének időpontját – ezt a levelet kapta a Belügyminisztériumtól Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, aki a Blikknek nyilatkozva elmondta, 

továbbra sincsenek pontos adataik a beoltatlan rendőrök számáról.

Kifejtette, tavaly novemberben a Belügyminisztérium egyetlen számot közölt, amely szerint 69-31 százalék az átoltottság az oltottak javára, csakhogy ez a tárca dolgozóira vonatkozó statisztika volt. Vagyis a teljes állományra vonatkozó adatok hiányában nem tudni, hogy jelenleg 5, 10, vagy éppen 20 százalék az oltatlanok aránya.

Az érdekvédő kiemelte,

annyira nagy a rendőrhiány a kapitányságokon, hogy 5 százalékos hiány is megakaszthatja a munkát.

Korábban Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy a 36 ezer hivatásos rendvédelmi alkalmazott közül legalább 10 ezer nem rendelkezik oltással, míg a 15 ezer rendvédelmi igazgatási jogviszonyban dolgozó (riaszos) és a munka törvénykönyve szabályai alapján foglalkoztatott munkavállalóból legalább kétezren lehetnek ilyenek.

Mint ismert, a Magyar Közlönyben decemberben megjelent kormányrendelet rögzítette, hogy csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek és a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat. Az pedig még nyáron derült ki, hogy egyösszegben hathavi fizetésüket kapják meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején, még az áprilisi országgyűlési választást megelőzően, fegyverpénz gyanánt.