Republikon: Novák Katalint többen utálják, mint ahányan kedvelik

Republikon: Novák Katalint többen utálják, mint ahányan kedvelik

A fideszes Novák Katalint valamivel kevesebben kedvelik, mint akik nem, de még így sem tartozik a népszerűtlen politikusok közé a Fidesz államfő-jelöltje - derül ki a Republikon Intézet havi kutatásából, melyet a Telex összegzett.

A megkérdezettek 60 százaléka inkább közvetlen választással döntene a köztársasági elnök személyéről, és csupán 32 százalékuk gondolta úgy, hogy továbbra is a parlament dönthessen erről, 8 százalék pedig bizonytalan volt a kérdésben.

A köztársasági elnöki szék várományosának, Novák Katalinnak az ismertségét és népszerűségét is vizsgálta a Republikon. A válaszadók 77 százaléka tudott valamilyen véleményt formálni a Fidesz volt alelnökéről, azonban 54 százalék nem kedveli, míg 46 százalék pozitívan nyilatkozott róla.

Ezzel Novák bár nem sorolható kifejezetten a népszerűtlen politikusok közé, úgy összegezhető mindez, hogy némileg kevesebben kedvelik, mint ahányan utálják.

Az intézet a pártok népszerűségét is vizsgálta, melyből kiderült, egyre szorosabb a verseny az ellenzéki összefogás és a Fidesz-KDNP között. Utóbbi a teljes népesség körében 41 százalékot tudhat magáénak, még mögöttük alig egy százalékkal az Egységben Magyarországért eredményét lehet számba venni.

A pártválasztók körében pedig mind a Fidesz-KDNP, mind az Egységben Magyarországért 47-47 százalékot szerezne, a Republikon januári felmérése szerint.

A két nagy induló mellett a Magyar Kétfarkú Kutyapárt a teljes népesség körében 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk pedig a mérés alapján 2 százalékot. A pártválasztók körében mindkét formáció 3-3 százalékpontot ért el januárban.

A legjelentősebb változás a múlt hónaphoz képest, hogy a mostani minta alapján a korábban bizonytalan szavazók is elkezdtek maguknak pártot választani. A kutatásból ugyanis az is kiderül, hogy a választási hangulat fokozódásával, jelentős mértékben kezdtek el fogyni a bizonytalanok, számuk 24-ről 14 százalékra csökkent - írja a lap.