Országos havazás váltja fel a szélvihart szerdán

havazás
Hótoló halad a Zala megyei Újudvar és Nagybakónak közötti úton Újudvar közelében 2022. január 21-én.
Fotó: MTI/Varga György

Vasárnap egy viharciklon okozta a brutális széllökéseket hazánkban. A ciklon középpontja a Balti-tenger térségében volt, a térségben 120-150 km/órával tombolt a szél. "Előre láthatóan a jövő hét közepéig eltart a huzatos időjárás, szinte napi rendszerességgel vonulnak át rajtunk a frontok" – mondta a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Molnár szerint

a héten változó erejű szelet gyakran kísérhetik erős, 40-50 kilométer/órás lökések.

Az éjszakai -4 és +1, -5 és 0 fokos levegő délutánra 3-8, illetve 5-10 fok köré melegszik, de az északkeleti tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. A fagyzugos helyeken hajnalban akár -7, -8 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Szerdára virradóra az ország nagy részén néhány centis hóréteg alakulhat ki, ami aztán a nap folyamán szinte mindenhol elolvad.

A hó a Debrecen-Miskolc vonaltól északkeletre maradhat meg huzamosabb ideig. Havas esőre a hét bármely napján számíthatunk.

Vasárnap aztán egy erősebb viharciklon éri el hazánkat, a nyomában pedig a mostanihoz hasonló, 80-100 km/órás szél várható. Lehűlést azonban ez sem hoz, az Atlanti-óceán térségéből folyamatosan enyhébb légrétegek érkeznek.