Hivatalosan bejelentették Orbán Viktor moszkvai utazását, hiába az Európai Parlament figyelmeztetése

Hivatalosan bejelentették Orbán Viktor moszkvai utazását, hiába az Európai Parlament figyelmeztetése

Hétfőn hivatalosan is bejelentették Orbán Viktor február elsejei utazását, amelynek keretében az orosz miniszterelnökkel tárgyal majd, ezzel egyidőben pedig az orosz újságíróknak is bejelentette a találkozót Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek csak annyit árult el, hogy a magyar-orosz gazdasági projektek mellett „a legfontosabb nemzetközi ügyeket” is megvitatják majd a felek. Utóbbi alatt feltételezhető, hogy az ukrán válságot és az energetikai válságot érti Havasi, hiszen a korábbi sajtótájékoztatókon és nyilvános közlésekben is ez a két téma merült fel a legtöbbször.

A járvány kitörése óta először fog találkozni egymással a két miniszterelnök, ez a találkozó azonban más lesz mint a korábbiak, bár az ukrajnai feszültség 2015 óta állandó téma,

de a mostani egy minden eddiginél feszültebb helyzet, hiszen Oroszország már több mint 100 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében.

A nemzetközi helyezettel kapcsolatban Orbán Viktor leszögezte, hogy a „békében vagyunk érdekeltek” és ígéretet tett arra, hogy a moszkvai út előtt tárgyal a NATO-val és az EU-val is, mivel Magyarország ezeknek a szövetségeknek a tagja.

Orbán Viktor a január 28-i rádióinterjújában is beszélt a találkozásról, akkor azonban nem a nemzetközi helyzetet emelte ki, hanem az orosz-magyar gázmegállapodást.

„Szeretném megnövelni az orosz–magyar gázmegállapodásban nekünk rögzített és biztosan szállítandó gáz mennyiségét. Azt szeretném elérni a tárgyalásokon, hogy ebben a nehéz, energiaár-növekedéssel terhelt időben az orosz–magyar kapcsolatokban a kialkudott gázmennyiséget, ami ma a rendelkezésünkre áll hosszabb távon, növeljük meg Magyarország biztonsága érdekében”

– fogalmazott a miniszterelnök.

A gázmegállapodás mellett felmerülő téma lehet a Paks2 is, hiszen a 2014 elején kötött megállapodás ellenére továbbra sem indult be az erőmű építése.

A találkozóval kapcsolatban Havasi és Peszkov is kiemelte, hogy „mindkét fél nagyon fontosnak tartja a moszkvai látogatást, tekintettel a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok fejlettségére”.

Az is kiderült a magyar sajtófőnök bejelentéséből, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tárgyalásával egy időben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megbeszélést folytat egymással.

Eközben az Egységben Magyarországért tegnap közleményben szólította fel Orbán Viktort, hogy ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön, az Európai Parlament pedig figyelmeztető jelzést adott Orbánnak a moszkvai útjának hírére.