7 milliárd forinttal drágult az áprilisi parlamenti választások szervezése

7 milliárd forinttal drágult az áprilisi parlamenti választások szervezése

A keddi Magyar Közlöny határozata szerint a a kormány összesen 28,4 milliárd forintot csoportosított át - szúrta ki a portfolio.hu.

A legnagyobb szeletet a Külügyminisztérium hasította ki, 11 milliárd forintot kapott a Külképviseletek beruházási kiadásaira. Emellett a nagyobb átcsoportosítások között szerepel a Miniszterelnökségnek juttatott 4,8 milliárd forint nonprofit, társadalmi, civil szervezetek és köztestületek támogatása céljából. Valamint az Országos Mentőszolgálat is kapott beruházási kiadásokra 1,3 milliárd forintot.

De az április 3-ára kiírt parlamenti választások előkészítésének költségét is emelték 7,195 milliárd forinttal, melyre a 2022-es költségvetésben eredetileg a kormány 11,885 milliárd forintot szánt. Csakhogy időközben kiderült, ezen a napon népszavazás is lesz, ezzel összesen 19,08 milliárd forintra nőtt az összeg.

A 2018-as parlamenti választások költségtervét (8,9 milliárd) jócskán meghaladó összeg kapcsán a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a hvg.hu-nak elmondta, hogy bár jelentősen drágultak az informatikai és nyomdai költségek, még így is 7,2 milliárddal fog kevesebbe kerülni, mintha 15,2 milliárdért parlamenti választást és másik 12,7 milliárdért külön népszavazást tartanának