Jogerős: nem tilthatja ki az újságírókat a kórházakból az Emmi

Jogerős: nem tilthatja ki az újságírókat a kórházakból az Emmi

Jogtalanul utasította ki a sajtót a kórházakból az Emberi Erőforrások Minisztériuma – számolt be a Telex a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletéről. Ezt a bíróság azután mondta ki, hogy a lap megtámadta azt a korábbi döntést, mely szerint – a közmédiát és az MTI-t leszámítva – minden más, a kormánytól független orgánumot kitiltottak a koronavírus-járvány alatt az egészségügyi intézményekből. Az ítélet értelmében a kórházigazgatók hatásköre eldönteni, kit engednek be.

Az Emmi azon döntése, amely mentén a Telexszel közölték, "a sajtó számára az MTVA-MTI közreműködésével biztosítjuk a fotókat, felvételeket, tekintettel arra, hogy a járvány továbbra is erősen terjed, járványügyi készültség van", nem tartozott tehát a szupertárca hatáskörébe.

A bíróság szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna

– emelték ki. Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy a továbbiakban megkeresett egészségügyi intézmények vezetőinek kell elbírálnia az újságírók kérelmeit.

Ezt megelőzően a minisztérium még maga hivatkozott arra, hogy a sajtómegkeresésekről nem nekik, hanem a kórházigazgatóknak kéne dönteni, értelmezésük alapján perelni csak az egyes intézményeket lehetett volna. A Fővárosi Törvényszék tavaly júniusban elsőfokon nekik adott igazat. Majd a Telex fellebbezése nyomán októberben a Kúria hatályon kívül helyezte azt a végzést, ami első fokon elutasította a lap keresetlevelét, így a törvényszéknek ítéletet kellett hoznia az ügyben. Végül a bíróság január 27-én megsemmisítette az Emmi azon döntését, amely alapján eddig csak a közmédiát engedték be a kórházakba.

Mindez azért sem lett volna mellékes, mert a járvány elleni küzdelmet bemutató kórházi tudósítások, illetve az orvosok, ápolók nyilatkozatainak engedélyezése

a transzparenciát, a tények tisztázását segíthették volna elő.

Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője hangsúlyozta, a bíróság jogerős, igazat adó ítélete nem arról szól, hogy ezzel máris beengedték a riportereket fotózni, mégis lényeges fejlemény. A bíróság ugyanis kimondta, minden esetben a kórházigazgatóknak kell meghoznia a döntést.

"A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni" - ezzel magyarázta a kormány, miért nincs itthon sajtószabadság

Az Alfahír és az N1TV is csatlakozott ahhoz a mai kezdeményezéshez, amelyben a magyar újságírók azt szeretnék elérni, hogy a hazai nyilvánosság valós képet kaphasson a koronavírus-járványról...

A valódi sajtószabadság érdekében tavaly március végén az Alfahír és az N1TV is csatlakozott ahhoz a több tucat szerkesztőség indította kezdeményezéshez, amelyben a magyar újságírók azt szerették volna elérni, hogy a hazai nyilvánosság valós képet kaphasson a járvány valódi képéről a színfalak mögött. Lapunknak a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szakszervezete egyaránt amellett szólt, hogy fontos lenne biztosítani az átláthatóságot az egészségügyi intézményekben, így beengedve azokba a sajtó munkatársait.

Az orvosi kamara és az orvosok szakszervezete szerint is be kellene engedni az újságírókat a kórházakba

"Nem most van az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba és kamuvideókat forgassunk" - közölte Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli interjújában szerda este a köztévében...