A nők elleni erőszak visszaszorítását és kiegyensúlyozottabb családtámogatást ígért Márki-Zayné Vincze Felícia Lilla

A nők elleni erőszak visszaszorítását és kiegyensúlyozottabb családtámogatást ígért Márki-Zayné Vincze Felícia Lilla

Nőként, hétgyermekes édesanyaként és szülésznőként magam is rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem a nők helyzetéről Magyarországon. Márki-Zay Péter feleségeként a kezdetektől részt veszek a kampányban, hogy Magyarország mindannyiunké lehessen – nőké és férfiaké egyaránt

- írja közleményében Márki-Zayné Vincze Felícia Lilla. 

Márki-Zay Péter felesége szerint a kormányváltás után lehetőség nyílik arra, hogy kiegyensúlyozottabb legyen a családtámogatási rendszer:

a jogosultak és a juttatások köre nem szűkül, de emelkedik végre a GYES és a családi pótlék, emellett a beteg gyermekek mellett otthonmaradó szülőknek járó támogatás is. Az állam következetesen és határozottan fog fellépni a nők elleni erőszakkal, zaklatással és a szexuális kizsákmányolással szemben.

Az Egységben Magyarországért pártjai és a Mindenki Magyarországa Mozgalom szakértői számos javaslatot dolgoztak ki a nők jogai és érdekei védelmére, melyet programjavaslataikban rögzítettek. Ezen pontok figyelembevételével, illetve a témával foglalkozó magyarországi civil és érdekképviseleti szervezeteknél, kutatóintézeteknél fellelhető tudás és tapasztalat felhasználásával lehetségessé válhat a nők helyzetének javítása az új kormány intézkedései révén.

Olyan társadalmi-kulturális légkör kialakítását fogunk megcélozni, amelyben nincs helye a zaklatásnak. Biztosítani fogjuk az anyagi megbecsülésüket azoknak a társadalmilag nélkülözhetetlen foglalkozásoknak, amelyeket jellemzően nők töltenek be, többek között az oktatásban, a szociális területen és az egészségügyben

- közölte Márki-Zayné Vincze Felícia Lilla.

Kitért a szülészeti ellátás helyzetét, felvilágosító programokra és az örökbefogadás menetének átdolgozásával mindent meg fognak tenni az indukált abortuszok számának csökkentéséért. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok preventív feladatköreit fejleszteni fogják, amit minden nő számára elérhetővé tesznek. A vizsgálatok és beavatkozások során a női méltóságot maradéktalanul tiszteletben kell tartani.

Mindannyiunk Magyarországa támogatni fogja, hogy több nő juthasson előre a politikai életben és hátrányos helyzetű embertársaink problémáinak kezelésekor kellő figyelmet fog fordítani a nőkre, lányokra.

- tette hozzá Márki-Zayné Vincze Felícia Lilla.