WHO: világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten

WHO: világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb járványügyi jelentése szerint világszerte 17 százalékkal csökkent az új koronavírusos esetek száma a múlt héten az egy héttel korábbi adatokhoz képest, miközben hét százalékkal kevesebben haltak meg a koronavírus okozta Covid-19-ben - számolt be az MTI.

Az új esetek csaknem 97 százalékát az omikron variáns okozza, a többiért a vírus delta változata a felelős, írta kedd éjjel nyilvánosságra hozott jelentésében a WHO.

Az omikron variáns gyakorisága világszerte nőtt, és a változatot már csaknem minden országban kimutatták

– hívta fel a figyelmet a WHO.

A szervezet ugyanakkor megjegyezte:

sok országban, ahol korábban emelkedtek a fertőzésszámok az omikron miatt, már apadóban van a járványhullám.

Az Egészségügyi Világszervezet 19 millió újonnan diagnosztizált fertőzöttet és csaknem 68 ezer halálesetet jelentett a január 31-től február 6-ig tartó időszakban.

A WHO hat régiójának mindegyikében csökkent a megbetegedések száma, kivéve a közel-keleti térséget. Itt 36 százalékos növekedést jelentettek, egyebek között az afganisztáni, az iráni és a jordániai fertőzésszámok emelkedése miatt.

Európában a megbetegedések száma hét százalékkal csökkent; visszaesést tapasztaltak például Franciaországban és Németországban.

Eközben a térség keleti részén, például

  • Azerbajdzsánban,
  • Fehéroroszországban
  • és Oroszországban az esetszámok növekedéséről számoltak be.

Az amerikai kontinensen harminchat százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. Csak az Egyesült Államokban 1,87 millió új esetet jelentettek, ötven százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A WHO-nak egyelőre csak korlátozott mértékben állnak rendelkezésére adatok a vakcinák omikron variánssal szembeni hatékonyságáról, de eddig úgy tűnik, hogy az oltóanyagok a betegség súlyos lefolyásának megakadályozásában voltak a legsikeresebbek.

A világszervezet szerint az emlékeztető oltások hatására 75 százalék fölé emelkedik a vakcinák becsült hatékonysága minden olyan oltóanyag esetében, amelyről adatok állnak rendelkezésre. Ez az arány azonban három-hat hónappal az oltás után csökken.

Mint megírtuk, hazánkban kedden 13 932 új fertőzöttet igazoltak, továbbá elhunyt 101, többségében idős, krónikus A friss adatok alapján a járvány kezdete óta 1 671 547-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

13 932 az új fertőzött, elhunyt 101 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 375 808, közülük 6 125 019-en a második, 3 741 717-en pedig már a megerősítő harmadik oltást is megkapták. 13 932 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 671 547-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.