Márki-Zay Péter: Orbán Viktor megszégyenült tegnap Brüsszelben

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor megszégyenült tegnap Brüsszelben

Orbán Viktor megint szégyent hozott Magyarországra. Mert tényleg ideje lenne oldalt választani: mára egyértelművé vált, hogy 12 éves politikája került a történelem szemétdombjára, ő az, aki elszigetelődött, aki elveszítette szövetségeseit, akire Putyin utolsó csatlósaként tekintenek az EU-ban és a NATO-ban. Úgy van, ahogy Zelenszkij ukrán elnök mondta: itt és most oldalt kell választani. Putyin vagy Európa? Kelet vagy Nyugat? Ezt a választást nem bízhatjuk már Orbánra, erről nekünk kell dönteni április 3-án

- írta közösségi oldalán Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay szerint Putyin háborúja egy legyengített, gazdasági válságban lévő, áremelkedésekkel sújtott Magyarországot ért, ezért mindannyiunk érdeke, hogy a háború mielőbb véget érjen. Ehhez pedig az is kell, hogy Orbán ne finanszírozza tovább Putyin háborúját Paks 2-vel, titkos hitelmegállapodásokkal, az orosz kémbankhoz való ragaszkodással.

Az összefogott ellenzék miniszterelnök-jelöltje világossá tette, hogy az ország biztonságát a NATO és az európai szövetségesi rendszer garantálja. Erről Orbánnak az elmúlt hetekben már legalább háromféle álláspontja volt, hiteltelenné vált külföldön is és itthon is.

A mi álláspontunk világos: a nyugati szövetségesi rendszer hűséges tagjaként kell megvédenünk Magyarország biztonságát. Ebben Orbán a probléma, a kormányváltás pedig a megoldás. A gazdasági bajok már a háború előtt velünk voltak, így nem tudja ugyanaz kezelni, aki okozta. Gyújtogatóra nem bízhatjuk a tűzoltást

- szögezte le Márki-Zay Péter.

Az is bebizonyosodott, hogy Orbán nem kapja meg a gazdasági bajok kezelésére szolgáló, fejenként 1,5 millió forintnyi uniós támogatást. Mi hazahozzuk az európai uniós pénzeket, letörjük az évente százmilliárdokba kerülő inflációt, csökkentjük az ÁFÁ-t és adómentessé tesszük a minimálbért. Az orosz érdekek helyett pedig a magyar érdekeket szolgáljuk a gazdaságban is. Orbán nem a megoldás, hanem a probléma maga. A megoldás a kormányváltás - zárta sorait Márki-Zay.

TIME Magazin: Európa egységes... Orbán Viktor kivételével

1989 júniusának egyik napján egy 26 esztendős fiatalember, egy bizonyos Orbán Viktor tartott beszédet, aki kopott öltönyt viselt, és vastag, sötét fürtöket viselt. Ő is ki akart szabadulni a széteső Szovjetunió magja alól. „Senki ne higgye, hogy egy pártállam spontán módon megváltozik" - mondta Orbán aznap a tömegnek.