Az Európa Tanács "rendkívüli aggodalmát" fejezte ki az orosz-ukrán feszültség miatt

Az Európa Tanács "rendkívüli aggodalmát" fejezte ki az orosz-ukrán feszültség miatt

Az Európa Tanács szervezetének vezetői kedden közzétett nyilatkozatukban "rendkívüli aggodalmukat" fejezték ki az orosz-ukrán határon kialakult feszültség miatt, és megdöbbenésüknek adtak hangot amiatt, hogy "komoly konfliktus" kitörése képzelhető el a tanács két tagállama között - írja az MTI.

A közös nyilatkozatot Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára, Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke, valamint Luigi Di Maio, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának féléves soros elnökségét betöltő Olaszország külügyminisztere írta alá.

"Megerősítjük megingathatatlan támogatásunkat Ukrajna függetlensége és területi egysége mellett a nemzetközileg elismert határain belül" 

- fogalmaztak.

A nyilatkozattevők felszólították a két érintett tagállamot, hogy törekedjenek párbeszédre, hagyjanak fel az ellenséges retorikával, továbbá fokozzák erőfeszítéseiket a helyzet további súlyosbodása és az esetleges fegyveres konfliktus elkerülése érdekében.

Végezetül kijelentették: a párbeszédnek az Európa Tanács alapokmányában és az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített elveken kell alapulnia. Az alapokmányt és az egyezményt az Európa Tanács valamennyi tagállama köteles tiszteletben tartani, az abban leírtak megerősíteni és végrehajtani - tették hozzá.