A magas infláció miatt rendkívüli nyugdíjemelésről döntöttek Csehországban

nyugdíjasok
pixabay.com

Tekintettel a tavalyi magas inflációra, júniustól 8,2 százalékos rendkívüli nyugdejemelésre kerül sor Csehországban - írja a Magyar Távirati Iroda.

Az öregségi nyugdíj például átlagban 1017 koronával (15 255 forint) emelkedik - közölte a munkaügyi minisztérium a Twitteren. A közlés szerint az emelés minden nyugdíjfajtát érint. A tavalyi év végén az öregségi nyugdíj átlagos értéke 15 600 korona (234 ezer forint) volt.  A munkaügyi tárca kimutatása szerint 2021 végén a 10,7 milliós Csehországban 2,86 millió személy kapott valamilyen nyugdíjat. Öregségi nyugdíjat 2,38 millió embernek folyósítottak.

A hatályos szabályok szerint rendkívüli, évközi nyugdíjemelést akkor kell végrehajtani, ha az előző év második felében az áremelkedés meghaladta az öt százalékot. Tavaly a második fél évben az infláció 5,2 százalékra emelkedett Csehországban, az idén januárban pedig az éves infláció 9,9 százalékra nőtt.  

A tavalyi első fél év szintén magas inflációja következtében januárban minimálisan, 650 koronával emelkedett az összes nyugdíj, az öregségi nyugdíjaknál az átlagos emelkedés 805 koronát tett ki. Magas infláció miatti rendkívüli, évközi nyugdíjemelésre legutóbb 2008-ban, Mirek Topolánek kormánya idején került sor. Akkor 405 koronával emelték átlagban a nyugdíjakat.