Az orosz-ukrán konfliktus legfrissebb fejleményeiről tárgyalnak hétfőn az EU külügyminiszterei

Josep Borrell
MTI / EPA POOL / Julien Warnand

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn brüsszeli tanácsülésükön. Munkareggeli keretében a külügyminiszterek nem hivatalos megbeszélést tartanak ukrán kollégájukkal, Dmitro Kulebával.

Polgárvédelmi gyorssegélyt nyújt Ukrajnának az EU, Zelenszkij új biztonsági garanciákat kér

Az Európai Bizottság, polgárvédelmi mechanizmusán keresztül, a lakosságot támogató alapvető fogyasztási cikkeket és eszközöket tartalmazó gyorssegélyt nyújt Ukrajnának - tájékoztatott a brüsszeli testület szombat délutáni sajtóközleményében...

Az MTI azt írja, a tanácskozást Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselő fogja vezetni, aki szombat esti sajtóközleményében felhívta a figyelmet: a konfliktust az is súlyosbítja, hogy az utóbbi időben egyre több alkalommal sértik meg a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. 

"Az EU elítéli a nehézfegyverek használatát és a polgárok lakta területek célbavételét, ami egyértelműen sérti a minszki megállapodás és a nemzetközi humanitárius jogot" 

- fogalmazott Borrell, hozzátéve:

"Az EU nem látja megalapozottnak a donyecki és luhanszki területek nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről érkező állításokat egy esetleges ukrán támadásra vonatkozóan" 

Macron és Putyin egyetért a tűzszünetben, de az orosz elnök szerint Kijev provokál

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén - közölte a francia elnöki hivatal...

A Külügyek Tanácsa legutóbbi január végi ülésén megállapította: Oroszország arra irányuló kísérletei, hogy az európai kontinensen újból választóvonalakat hozzon létre, aláássák az európai biztonság alapelveit. A külügyminiszterek akkor megerősítették szilárd támogatásukat Ukrajna mellett.

A Külügyek Tanácsa sajtóközleménye szerint a külügyminiszterek hétfőn eszmecserét folytatnak majd a bosznia-hercegovinai helyzetről is, mivel "az ország az 1995-ben véget ért fegyveres konfliktus óta tapasztalt egyik legsúlyosabb politikai válságával néz szembe."