Karácsony: a magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc

Karácsony: a magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc

"Putyin háborút indított Európában, a magyar politikai közösség minden tagjának elemi kötelessége az orosz agresszió azonnali és határozott elítélése, a kiállás Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. Erre kötelez bennünket nem csak európai értékválasztásunk, de kötelez a kárpátaljai magyarság iránti felelősségünk, kötelez 1956 és 1968 emléke is" - írja közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester hangsúlyozta:

A magyar kormány számára itt és most befejeződött a pávatánc. A magyar kormánynak vissza kell szereznie a cselekvőképességét, amit Orbán Viktornak Putyinnal kötött üzletei, és az orosz érdekeknek a magyar és az európai érdekekkel szemben folytatott kiszolgálása béklyóz. Ennek a politikának most kell véget vetni. Magyarország biztonságát, az európai békét az európai és a transzatlanti együttműködésben való részvétel és a közös cselekvés biztosítja csak. Ebben Magyarország, a magyar kormány nem lehet tovább a probléma része, csakis a megoldása.

Az ukrán parlament kétharmada megszavazta a hadiállapot bevezetését

Az ukrán parlament csütörtök reggel jóváhagyta a hadiállapot bevezetését az országban - számolt be az UNIAN hírügynökség nyomán az MTI. A törvényhozás ülését nem közvetítették, a döntésről képviselők tájékoztattak a Telegram üzenetküldő portálon. Jariszlav Zseleznyak, a Hang párt frakciójának tagja azt közölte, hogy a hadiállapot bevezetését 300-an szavazták meg a 450 fős törvényhozásban - tehát a képviselők kétharmada.

Úgy véli, itt a jövőről van szó. Arról, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erőpolitika sikereket érhet el, vagy pedig a nemzetközi közösség elég erős, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye: hiába érzi Oroszország erősnek magát, ez nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti el, amely elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában."

Szijjártó Péter szerint a háború a legrosszabb forgatókönyv, Orbán Viktor hallgat Putyin támadásáról

Egyelőre meglehetősen csendes az Orbán-kormány. Orbán Viktor miniszterelnök még nem reagált szövetségese és barátja, Vlagyimir Putyin Ukrajna elleni támadására. A magyar külügyminiszter is csak egy rövid posztban szólította meg az országot: "A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása.

Budapest része annak a nemzetközi együttműködésnek, amely elítéli az orosz agressziót, és kiáll a most támadás alatt lévő ukrán főváros, Kijev mellett. Ezért is tűztük ki az ukrán nemzeti zászlót a Városházára.

Sajnos most készülnünk kell arra, hogy a máris sok szenvedést követelő orosz agresszió következményei bennünket is elérnek. Éppen ezért a Fővárosi Operatív Törzs elkezdte annak felmérést, milyen feladatok hárulnak a fővárosra a háború okozta esetleges menekülthelyzet kezelésében

- fogalmazott Karácsony.