"A mai nap egy tragédia az ukrán nép számára": az orosz nagykövetség előtt tiltakoztak az orosz agresszió ellen a hazánkban élő ukránok

"A mai nap egy tragédia az ukrán nép számára":  az orosz nagykövetség előtt tiltakoztak az orosz agresszió ellen a hazánkban élő ukránok

Csütörtökön délután három órától az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) képviseletében a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség tiltakozott az Ukrajnát ért orosz agresszió ellen Oroszország budapesti nagykövetsége előtt. A rendőrség kordonokkal zárta le a követség előtti utat, a tüntetők így az Andrássy úti járdaszigetre szorultak.

Az egyik tiltakozó hölgy az Alfahírnek elmondta, hogy a fehérorosz határnál élő szülei jelenleg is a pincében húzzák meg magukat, a többi ismerőse is azt mondta neki telefonon, hogy szörnyű a helyzet. 

Arra a kérdésre, hogy mit szeretnének elérni ezzel a tiltakozással úgy válaszolt, hogy a magyar kormányra szeretnének nyomást gyakorolni, mert nem szabad Oroszországgal baráti viszonyt fenntartani és ezt most a közelgő választás miatt nem hagyhatja figyelmen kívül Orbán.

Elmondta azt is: nagyon tart tőle, hogy Ukrajnát magára hagyják a nagyhatalmak ebben a helyzetben, ráadásul "Putyin olyan, mint Hitler csak atomfegyverekkel", ezért tömegpusztító fegyverek bevetését is elképzelhetőnek tartja.

A tüntetést szervező EGYSÉG Ukrán Egyesület képviselője elmondta az Alfahírnek, hogy a magyar kormánytól megértést és az Ukrajna melletti kiállást szeretnének kérni, mivel még az elmúlt héten sem tapasztalták ezt. Annyian keresték Ukrajnából reggel 6 óta, hogy teljesen lemerült a telefonja, a mai nap egy tragédia az ukrán nép számára.

Arra a kérdésre, hogy ő számít-e segítségre a nyugati hatalmaktól úgy válaszolt, hogy ő optimista, szerinte a mai naptól Európa és az Egyesült Államok is pontosan látja, hogy milyen Oroszország, tavaly novemberben még nem hitték el, hogy ez a támadás megtörténhet.