Besegít a MÁV is: ingyen utazhatnak a Záhonynál Magyarországra lépő kárpátaljai menekültek

Besegít a MÁV is: ingyen utazhatnak a Záhonynál Magyarországra lépő kárpátaljai menekültek

Az ukrajnai helyzet miatt állampolgárságtól függetlenül díjmentes menetjeggyel utazhatnak tovább Záhony állomásról azok az utasok, akik egyértelműen Ukrajnából érkeztek és más magyarországi célállomásra tartanak – tájékoztatta lapunkat a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A MÁV-START hosszabb szerelvényekkel közlekedteti a személyszállító vonatokat a Záhony-Csap határátmenetben, a megnövekedett utasforgalom kiszolgálása érdekében több kocsival járnak és tartalékjárműveket is irányítottak az állomásra. A vasúttársaság a hatóságokkal közösen mindent megtesz annak érdekében, hogy a vasúti határállomásra érkező menekültek várakozását, továbbutazását segítse.

Szombat éjféltől azok az utasok, akik Ukrajnából érkeztek, díjmentes „szolidaritási jeggyel” utazhatnak tovább bármely magyarországi célállomásra. A hazánkon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. A szolidaritási jegy csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A szolidaritási jegy a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. A szolidaritási jegy kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg.

A vasúti személyforgalom folyamatos Záhony és Csap, illetve Munkács között. Záhonyból menetrend szerint naponta 8 vonat, Ukrajna felől pedig 9 vonat közlekedik a kishatárforgalomban, a távolsági nemzetközi vonatok a kijevi hálókocsikat nem továbbítják.

Az ukrán határállomásról egyre nagyobb tömegek szeretnének Magyarország felé utazni, ezért a legtöbb vonat 6 kocsival közlekedik, további tartalékkocsik is rendelkezésre állnak a záhonyi állomáson. Az éjszakai órákban, szombat este 18 órától vasárnap reggel 8 óráig vasúton közel 1500 fő érkezett Záhonyba.

Záhony állomáson és a budapesti fejpályaudvarokon a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei az érkezőknek ellátást biztosítanak, segítenek az ügyintézésben és a tolmácsolásban. A záhonyi állomáson egy 14 kocsis szerelvényt állítottak ki a menekültek részére, vasárnap délelőtt 450 fő tartózkodott rajta. A vasútállomás minden alkalmas helyiségét megnyitották a menekültek számára, mintegy 600 fő várakozik a területen, számuk folyamatosan változik, mert közúton és vasúton egyaránt érkeznek és indulnak tovább. A MÁV éjszakára is nyitva tartotta a várótermeket Debrecen, Mátészalka, Nyíregyháza és Vásárosnamény állomáson.

A vasúttársaság javasolja az utazóknak, hogy utazás előtt feltétlenül figyeljék a MÁV honlapját, a MÁVINFORM Facebook oldalát, illetve a Konzuli Szolgálat weboldalát.