Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány

Fiala
Petr Fiala cseh miniszterelnök a parlament ülésén, mielőtt bizalmi szavazást tartanak az új, koalíciós kormány programjáról Prágában 2022. január 12-én.
MTI/AP/Petr David Josek

Szükségállapotot hirdetett Csehországban a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását - közölték a szerdai kormányülés utáni sajtótájékoztatón Prágában.

"Az intézkedés pénteken lép életbe, és a polgári lakosságot semmi módon nem érinti" - jelentette ki Petr Fiala miniszterelnök. A kormányfő délelőtt a parlamenti alsóházban azt mondta, hogy eddig mintegy 20 ezer ukrán menekült érkezett Csehországba, és szerinte várható, hogy számuk a következő napokban növekedni fog.

"Célország vagyunk és leszünk" - szögezte le a miniszterelnök. Kifejtette: minden csehországi régióban speciális információs központokat hoznak létre, amelyek segíteni fogják a menekültek nyilvántartásba vételét és eligazítását. A kormány rövidesen törvénymódosítási javaslatokat terjeszt a parlament elé, amely megkönnyíti az ukránok betagozódását a cseh munkaerőpiacba is. Csehországban már eddig is több mint 150 ezer ukrán állampolgár élt és dolgozott. Várható, hogy számos hozzátartozójuk ezért a háború elől Csehországban keres majd menedéket.

Az utóbbi két évben a koronavírus-járvánnyal összefüggésben több alkalommal összesen 284 napig volt érvényben szükségállapot Csehországban. Az eddigi utolsó tavaly december 26-án ért véget.

Az államfői hivatal közölte, hogy szerdáig mintegy 300 cseh állampolgár kért hivatalos engedélyt, hogy harcolni mehessen Ukrajnába. Csehországban törvény tiltja a külföldi hadseregekben való szolgálatot, erre csak az államfőnek mint a hadsereg főparancsnokának az engedélye alapján van lehetőség. Vezető cseh politikusok most mérlegelik, hogy Ukrajna esetében módosítanák a jogszabályt - írta a CTK hírügynökség.

"Elvileg az államfő kedvezően viszonyul ehhez az ügyhöz" - mondta Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a CTK-nak. Milos Zeman elnök a kérdést csütörtökön megvitatja Petr Fiala kormányfővel, és kikéri a védelmi, a belügyi és a külügyi tárca véleményét is - tette hozzá. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő néhány napja szólította fel a külföldi állampolgárokat, hogy kapcsolódjanak be Ukrajna védelmébe.

(MTI)