Róna Péter: Tíz százalékkal nehezebben fognak élni az emberek az infláció elszabadulása miatt

Róna Péter: Tíz százalékkal nehezebben fognak élni az emberek az infláció elszabadulása miatt

"Magyar jövő az ukrán-orosz háború árnyékában?" címmel tartott kerekasztal-beszélgetést az Ez Budapest!  A beszélgetés vendégei Róna Péter, az Egységben Magyarországért államfőjelöltje, Demeter Márta, országgyűlési képviselő és Fazakas Attila, nemzetpolitikai kabinetvezető. Az esemény moderátora Sarkadi-Illyés Csaba, az Alfahír főszerkesztője volt. Először itt nyilatkozott Róna Péter, miután hazatért Magyarországra Oxfordból. A beszélgetés itt nézhető vissza.

Róna Péter azzal kezdte a beszélgetést, hogy Magyarország külpolitikai értelemben teljesen magára maradt, Orbán már nem tud visszamenni a Nyugathoz, a hintapolitikának vége, mert hazugnak tartják a magyar miniszterelnököt az orosz támadás után.

Nekünk tőlünk keletre nincs dolgunk, ott az égvilágon semmi nincs, ami Magyarország számára előnyt és hasznot jelenti

- szögezte le Róna Péter.

A magyar gazdaság kilátásairól elmondta, hogy a gazdasági modell komoly átalakításra szorul. A hét százalékos forintgyengülés tovább növeli az inflációs szintet.

Az én számításaim szerint az év közepére a magyar infláció kényelmesen meg fogja haladni a tíz százalékot

- ismertette a helyzetet az ellenzék államfőjelöltje.

A szegényebb honfitársaink szempontjából ez azt fogja jelenti Róna Péter szerint, hogy az ő jövedelmük vásárlóereje a hó elején tíz százalékkal kevesebb lesz, mint korábban, tehát tíz százalékkal nehezebben fognak élni. Ráadásul a növekvő hiány miatt a szociális és egyéb támogatások tovább fognak csökkenni. 

Jobbik: az infláció el is viszi a 13. havi nyugdíjat és az szja-visszatérítést

A Jobbik szerint az orbáni gazdaságpolitika eredménye az, hogy az embereknek még drágább lett az életük, hiszen „új fideszes rekord", hogy 15 éve nem volt ekkora mértékű infláció hazánkban. A KSH szerint januárban az árak 7,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban - azonban egyes alapvető élelmiszerek 30 százalék felett drágultak.

Amíg ez a kormány van hatalmon, addig uniós pénzek ebbe az országba nem fognak jönni, így csak még tovább fog nőni az államháztartási deficit.

A parlament előtt március 10-én elmondandó beszédével kapcsolatban Róna Péter elmondta, hogy már készen van és nagyon reméli, hogy sokan meg fogják majd hallgatni.

Demeter Márta elmondta, hogy

ha Ukrajnát védjük, akkor azzal védjük Magyarországot is, úgyhogy nem kérdés mit kellene tennie a kormánynak ebben a helyzetben.

A kormányváltás utáni helyzetről elmondta, hogy az ellenzék hitet tett amellett, hogy megszorítások nem lesznek, meg fogják hozni azokat a politikai döntéseket, amelyek segítik a mindennapi magyarok életét.

Demeter Márta erős kritikával illette Szijjártó Péter külügyminisztert, aki a brüsszeli szankciók "első áldozatának" nevezte a Sberbankot és felszólította arra, hogy forduljon az orosz külügyminiszterhez a jó kapcsolatukra való tekintettel, hogy kártalanítsák bilaterális alapon a károsultakat.

Az MNB visszavonta a Sberbank engedélyét és végelszámolás alá helyezte

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Fazakas Attila szerint a magyar kormány elárulta a kárpátaljai magyar közösséget azzal, hogy Putyin oldalára állt. Ezt a közösséget egyébként is elfelejtette a magyar kormány, katasztrofálisak a demográfiai adatok, nagyon sok fiatal eljött onnan a lehetőségek hiánya miatt.

A Jobbik politikusa is hangsúlyozta, hogy az orbáni politika miatt nagyon egyedül maradt Magyarország ebben a helyzetben. Mindenki szégyelli a magyar kormány viselkedését az európai közösségben, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy éppen mit lépnek.

Fazakas Attila úgy látja, hogy az oroszok a NATO-val közvetlen katonai konfliktust nem mernek vállalni, ezért Ukrajnát támadták meg, amely nem tagja a katonai szövetségnek. A NATO- és uniós csatlakozásnak megvannak a feltételei, ezeknek a teljesítésével megoldható lenne az ottani magyar közösségek helyzetének a rendezése.