Szijjártó: "Energiaellátással kapcsolatos szankciókat Magyarország nem fog támogatni"

Szijjártó: "Energiaellátással kapcsolatos szankciókat Magyarország nem fog támogatni"

Magyarország fel van készülve az Ukrajnából menekülők fogadására és befogadására, még az eddigieknél is nagyobb számban tud ellátni mindenkit, és nincs szüksége külső segítségre e tekintetben sem - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek soron kívüli ülését követően pénteken.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország a történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében felajánlott 600 millió forint értékű szállítmányt, 800 tonna ételt, és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközökből álló segélyt juttat el Ukrajnába.

Magyarországra a háború kirobbanása óta 140 ezer menekült érkezett Ukrajna irányából Magyarországra, köztük mintegy 100 ezren ukrán nemzetiségűek, 22 ezren magyar nemzetiségűek, továbbá nagyjából 18 ezren Unión kívüli országok állampolgárai, akiknek Magyarország segített a hazautazásukban - tájékoztatott.

Elmondta: pénteken döntést született arról, hogy a kórházaiban Magyarország ellátást biztosít azoknak az ukrán gyermekeknek, akiknek gyógykezelése a háborús viszonyok miatt hazájukban akadályokba ütközik. Több uniós ország szakminisztere komoly elismeréssel illette az Ukrajnával szomszédos országokat, köztük Magyarországot a menekültek befogadásáért és ellátásáért - emelte ki.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a Külügyi Tanács rendkívüli intézkedéseket fogadott el az ukrajnai háború elől menekülők befogadására és azonnali védelmére. Ezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarország saját nemzeti döntése és szabályozása alapján fogadja be és látja el az Ukrajnából menekülőket. Az uniós jogszabály nem tett mást, mint hozzáalakította az európai jogot a valósághoz - közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy újabb szankciós csomagokat illetően nem történt sem előterjesztés, sem döntés a külügyminiszteri tanács ülésén. Kijelentette: Magyarország részese volt a közös döntéseknek és azt szeretné, ha az Európai Unió egysége fennmaradna. Ugyanakkor Magyarország el akarja kerülni, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ezért azt szeretné, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása mellett nem kerülne sor az energiaellátással kapcsolatos szankciók bevezetésére. Szavai szerint energiaellátással kapcsolatos szankciókat Magyarország egészen biztosan nem fog tudni támogatni.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}