Az EP-alelnöke: az egyetlen dolog, amivel hatással lehet lenni Orbánra, az a pénz

Az EP-alelnöke: az egyetlen dolog, amivel hatással lehet lenni Orbánra, az a pénz

Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke, volt német igazságügyi miniszter háttérbeszélgetést tartott Magyarországon az Európai Unión belüli jogállamisági mechanizmusról.

A német politikus elmondta, hogy mindenkit megrendít az, ami Ukrajnában történik, de örül, hogy az unió képes volt egységben reagálni a helyzetre, viszont Magyarország hezitált. Szerinte hazánk az egyetlen olyan uniós ország, ahol a média az oroszokat védi, de bízik a magyar emberekben és látja, hogy a magyarok befogadják és segítik a menekülteket. Reméli, hogy most már Európa minden lakosa látja, hogy Vlagyimir Putyin az agresszor.

Katarina Barley kifejtette, hogy már régóta foglalkozik Magyarország helyzetével és úgy látja, hogy az elmúlt években rossz irányba alakultak át a dolgok hazánkban, sokat romlott a demokrácia szintje. Szerinte egyértelmű, hogy jelenleg Magyarország nem tiszteli a jogállamiságot.

„Minden tagállamban vannak jogállamiság-ellenes lépések, de a magyar és a lengyel vezetők még büszkék is ezekre”

– fogalmazott az Európai Parlament alelnöke, aki szerint ha más országok vétenek a jogállamiság ellen, akkor szégyellik magukat és mindent megtesznek azért, hogy kijavítsák a hibát.

A politikus szerint azok a tagállamok, amelyek nem tartják be a jogállamisági követelményeket, azok az egész Európai Uniót veszélyeztetik.

„Eljött a választás ideje, amikor a magyaroknak el kell dönteniük, hogy uniós polgárok akarnak-e maradni vagy átmennek egy putyini mintájú autokráciába”

– tette hozzá az Európai Parlament alelnöke.

Katarina Barley egyetért azzal a véleménnyel, amely szerint a kezdetektől fogva kellett volna alkalmazni szankciókat Magyarországgal szemben, viszont várni kell az Európai Unió Bíróságának döntésére és az Európai Bizottság csak az után cselekedhet.

A helyreállítási alapok visszatartása Barley szerint pozitív hatású volt, mert úgy látja, hogy „az egyetlen dolog, amivel hatással lehet lenni Orbánra, az a pénz”, így a demokrácia állapotának romlását csak az uniós pénzek megvonásával lehet megelőzni.

A politikus beszélt a közelgő választásokról is. Úgy gondolja, hogy az orosz-ukrán háborúnak két lehetséges hatása lesz a magyar társadalomra. Az egyik, ami a jellemzőbb szokott lenni az az, hogy a lakosság megijed és biztonságosabbnak érzi, hogy a jelenlegi kormányt támogassa. A másik lehetőség azonban az, hogy az emberek észreveszik, hogy Orbán és Putyin mennyire jóban voltak még nemrég és felismerik, hogy milyen az igazi putyini-modell és nem akarnak majd abba az irányba menni, amelyet Putyin, Le Pen és Erdogan kijelölt és az unió felé fognak húzni.

„Ha a kihívásokkal meg akarunk küzdeni, akkor azt együtt kell megtennünk”

– jegyezte meg.

Az Európai Parlament alelnöke úgy látja, hogy Putyin elszámolta magát, mert az országok gyorsan és egységesen léptek fel ellene. Kiemelte, hogy Németország is szembe ment a saját dogmájával – amelynek nyilvánvaló történelmi gyökerei vannak – és fegyvereket szállít Ukrajnába, de Svájc döntése is nagy jelentőséggel bír.

Barley sajnálatosnak nevezte, hogy Orbán hezitált az első napokban és úgy gondolja, hogy „érthetetlen és európaiatlan” volt ez a viselkedés a miniszterelnök részéről.

Ukrajna unióhoz való csatlakozási kérelme kapcsán elmondta, hogy szeretnének reményt adni Ukrajnának, de be kell tartani a belépésre vonatkozó szabályokat és ha rövidített eljárásban felvennék az Ukrajnát, az tiszteletlenség lenne azokkal az országokkal szemben, akik már évek óta tesznek az uniós tagságért.