Kövér László: lassan felnő egy generáció, akik „unják már a vén fiatal demokraták képét”

Kövér László: lassan felnő egy generáció, akik „unják már a vén fiatal demokraták képét”

„Választási kampányban ne mondjunk érdekes dolgokat, egy barátom mondta, hogy szokjak le erről”

– kezdte beszédét Kövér László egy budafoki lakossági fórumon, azonban mégsem tartotta magát a tanácshoz a hvg.hu beszámolója alapján.

Megemlékezett arról, hogy már közel 34 éve alapították a Fideszt, de ha valaki akkor elmondja nekik, hogy hol lesznek most, akkor sokan, köztük lehet, hogy ő is, kihátrált volna a pártalapításból.

„Lett volna köztünk néhány, lehet, hogy én is, aki azt mondta volna, hogy csinálja, akinek két mamája van, bár mostanában már ez is egy bizonytalan mondat” – fogalmazott az 1-es számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosa.

A fórum középpontjában az orosz-ukrán háború volt, amiről Kövér elismerte, hogy befolyásolhatja a választások eredményét.

„Meg voltam győződve arról, hogy nem lesz háború (…) fenyegetés ide, dobpergés oda”

– ismerte be a házelnök és hozzátette, hogy meggyőződése, „nekünk ebből semmi jó nem származik, mindegy, mi lesz a vége, mi már most a vesztesei vagyunk”.

Kövér mind a két oldalt bírálta. Kifejtette, hogy nem jogos lerohanni egy másik országot, ahogyan az sem, hogy Oroszország akarja eldönteni, hogy „lehet-e az EU vagy a NATO tagja Ukrajna”, de feltette kérdést, hogy a békét szolgáltja-e az a lépés, ha „a NATO frontvonalát betoljuk a valaha volt orosz érdekszférába”.

„Leginkább azok iránt kell most az együttérzésünket kifejezni, akiknek porig rombolják az életét: a hazáját, a városait, az otthonát” – összegezte a házelnök.

Kövér úgy látja, hogy „sírnivaló, elkeserítően gyalázatos állapotban van az amúgy arcátlanul nagyképű és öntelt Európa”, aminek oka, hogy „a hidegháború vége óta nem volt ideje az EU politikai elitjének megfogalmazni, hogy mi Európa szerepe, stratégiai érdeke”, miközben azzal foglalkoznak, hogy „betörjék” a különvéleménnyel bíró kis országokat, mint Magyarország. Európát mellesleg „balfék dagadékként” aposztrofálta Kövér, aki a három óriás mellett – Egyesült Államok, Kína és Oroszország – „balfácánként totyog jobbra-balra, és azt sem tudja, hogy fiú-e, vagy lány”.

„Nagyon rühellem, hogy divatba jött egymás kioktatása a nemzetközi színtéren: bennünket mindenki minősít, pedig mi nem minősítünk senkit”

– jelentette ki Kövér, akinek a háborúról az Európa Kiadó „Lehet” című száma jutott eszébe, aminek refrénjét – „lehet, hogy neked jó ez a harc, de ne taníts ölni, ha élni akarsz” – el is szavalta a közönségnek.

Kövér többek között leszögezte azt is, hogy az oroszok elszánták magukat és amennyiben az ukránok nem teszik le a fegyvert, abban az esetben az orosz haderő felmorzsolja az ukrán haderőt és az államot is.

„Ezen veszít Oroszország, még ha nem is annyit, mint Nyugaton szeretnék, veszít Közép-Európa, és a következő 20 évben megszűnik a normális együttműködés lehetősége Oroszországgal” – állapította meg, majd megjegyezte azt is, hogy „csak egyvalaki röhög a markába”, őt viszont nem akarja megnevezni.

A háborúról aztán átterelte a szót a választásokra a házelnök.

„Ebben a helyzetben, amiben van ma Európa, benne Magyarország, ebben a helyzetben futóbolondokra bízni a sorsunkat több mint bűn: hiba” – fogalmazott.

Szerinte egyszer lehet rosszul dönteni, egyszer el lehet rontani és ők már egyszer elrontották 2002-ben.

„Kétharmados többségünk volt három választáson keresztül, és nem is éltünk vele rosszul" – állapította meg Kövér, de figyelmeztetett: „ha még egyszer elrontjuk, nem lesz újrakezdési lehetőség”.

Ezután megállapította, hogy „az ellenzék ilyen minősége, Gyurcsánnyal súlyosbítva a kezükre játszik”, mivel a mérések megmutatják, hogy „Gyurcsány Ferencet a magyar társadalom kétharmada szívből utálja, és gyorsan zárkózik fel Márki-Zay Péter is”.

„Gyurcsány Ferenc nélkül nem lett volna háromszor kétharmadunk”

– jelentette ki.

A „kedvező tényezők” ellenére azonban rontja a Fidesz esélyeit Kövér szerint az, hogy lassan felnő egy olyan generáció, amelynek végig a Fidesz volt a kormánya és „unják már a vén fiatal demokraták képét”, ezért valami mást szeretnének, függetlenül attól, hogy az jobb vagy rosszabb, mint a Fidesz.

Ezzel kapcsolatban példának hozta fel a telefonokat a házelnök, aki szerint ott is megjelenik az újdonság iránti vágy. Hozzátette, hogy neki azért van egy Nokia 6310-es butatelefonja, mert nem szeret „simogatni” egy okosmobilt.

„Ha megnézik a tévét – a közszolgálatiban és a Hír Tv-ben is felfedezem –, a fiatalok már készségszinten butítják a magyart, már ápdétolnak, meg ilyeneket mondanak”

– jegyezte meg.

„Tragikus, ahogy az ellenzék színvonala az elmúlt 32 évben folyamatosan zuhant” – mondta Kövér.

Szerinte a rendszerváltás utáni első parlamentben, az MSZP-frakcióban „akadémikusok, kiváló értelmiségiek voltak, még ha komcsik is”, így nosztalgiával gondol többek között Horn Gyulára is.

„Horn Gyula ezekhez képest egy virtigli hazafi, talpig úriember, intelligens, szép és okos”

– vélekedett Kövér, de hozzátette, hogy már akkor sem szerette Hornt.

„A kommunisták lehet, hogy az internacionalizmusra akartak minket nevelni, de abban benne van a nacionalizmus is, vagyis a nemzet” – jegyezte meg.

Az 1-es számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosa leginkább azt sajnálja, hogy nincsenek már értelmes viták a kormányoldal és az ellenzék között.

„A gyűlölet felfokozása a cél, az elhomályosítja az emberek józan értékítéletét, ez lett a politika lényege” – állapította meg az ellenzékről.

„Ezer és egy oka lenne annak, hogy józan ember ránk szavazzon, leginkább az, hogy ha azok jönnek, akkor minden összeomlik, mert semmire sem képesek, illetve amit akarnak, az ennek az országnak halálos veszedelem” – összegezte Kövér.

A házelnök úgy látja, hogy a gazdákra nézve is veszélyes lenne az ellenzék kormányra kerülése mert az EU zöldnek nevezett, de „valójában kuláktalanítási programját hajtanák végre”.

„Az ilyen klímaaktivista kis gimisek, Greta Thunberggel az élen, azok Mao kulturális forradalmának az ifjúgárdistái”

– elemezte az uniós zöldpolitikát Kövér.

Kövér szerint 2002-ben „valószínűleg csalás révén” vesztették el a választást, azt viszont elismerte, hogy 2006-ban nem csalás miatt vesztettek.

„2006-ban is vesztettünk, de nem azért, mert csaltak, hanem mert kiszórtak több százmilliárd forintot az embereknek, mi meg azzal kampányoltunk, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve, csak ez addigra már nem volt igaz”

– vallotta be.

A házelnök szerint most még Budapesten is lehet esélyük nyerni, viszont tudja, hogy nem ugyanolyan a XIII. kerületben indulni, mint Mosonmagyaróváron, de azért „van hál’ Istennek olyan körzet Magyarországon, ahol balos még nem nyert 30 éve”. Ráadásul úgy látja, hogy a „baloldal morális szétesésében még van tartalék”.

Kövér szerint, amennyiben nyernek, abban az esetben „jobbnak kellene lenni valamiben, az már nem konkrét politikai, hanem azon kívüli kulturális kérdések, mint demográfia, gyermekvédelem”.

Erről szól a „gyermekvédelmi” népszavazás is, amelynek kérdése az, hogy „megállítható-e az emberek degenerálása, és az a politika, amely sátánista eszközökkel teszi tönkre a világot, az európai kultúrát és civilizációt a gyerekeinken és az unokáinkon keresztül”.