Matolcsy a sikeres válságkezelésről értekezett, miközben a forint árfolyama történelmi mélypontra zuhant

Matolcsy a sikeres válságkezelésről értekezett, miközben a forint árfolyama történelmi mélypontra zuhant

A 2008/2009-es válság után 6,5 évig tartott a korábbi GDP-szint elérése, ehhez most elég volt 1,5 év is, az eredményes magyar válságkezelést döntően segítették a Magyar Nemzeti Bank célzott programjai - írta Matolcsy György, az MNB elnöke a magyarnemzet.hu oldalon megjelent cikkében ugyanaznap, amikor a forint történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben.

Jakab a mai napon elvérzett forintról: Magyarországnak jelenleg nincs működő kormánya

Mélyrepülésben van a forint, hétfő reggel néhány óra alatt több mint tíz forintot romlott az euróhoz képest és soha nem látott negatív rekordokat állított be. Néhány perccel 10 óra után az euró árfolyama 399 forinton állt, végül negyed 11-re el is érte a 400 forintot.

Az MNB a 2013-as jegybanki fordulat óta fokozatosan készült fel a válságkezelésre, az MNB programok tudatosan szűkítették a jegybanki mérleget, így a mérlegben már volt hely a mostani 11 ezer milliárdos forrásbővülésre - dicsérte saját tevékenységét Matolcsy.

Ahogy a 2010-2019 közötti sikeres évtized jó alapot teremtett a 2020-2021-es eredményes válságkezeléshez, úgy építhetünk majd a jelenlegi sikerekre, amikor elindulunk a fenntartható felzárkózás felé. Ehhez először meg kell törni az infláció erős ütemét és helyre kell állítani pénzügyeink egyensúlyát

- szögezte le a jegybankelnök rendkívül optimista hangvételű írása végén.

Varga Mihály: a forint gyengüléséért is a brüsszeli szankciók a hibásak

Varga Mihály szerint a magyar forint a brüsszeli szankciók áldozata, amelyek már most komoly veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak. A forintra és a magyar emberekre a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra - jelentette ki a pénzügyminiszter hétfőn a közösségi oldalán közzétett videójában.

 {block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}