Antony Blinken további amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba

Antony Blinken további amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba

További amerikai csapatok telepítését ígérte a balti államokba Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn, miután Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszterrel tárgyalt Vilniusban - írja az MTI. Az amerikai diplomácia vezetője hétfőn villámlátogatást tesz a három balti államban.

Bejelentette, hogy további 400 amerikai katona érkezik Litvániába a következő napokban.

A balti országban jelenleg 500 amerikai katona állomásozik.

Oroszország Ukrajnában kezdett hadműveletei óta Washington mintegy hétezer katonát küldött Európába, ennek a kontingensnek egy részét irányítja át a balti NATO-tagállamba.

Blinken egyben az Egyesült Államok szolidaritásáról biztosította a másik két balti NATO-tagállamot, Észtországot és Lettországot is. Úgy fogalmazott, hogy Washington "szent kötelességének" tartja az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkét, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik.

Landsbergis az ukrán háborús helyzetről szólva kijelentette: "Nem hagyhatjuk, hogy ukrán városokból újabb Srebrenica, Groznij vagy Aleppó váljék. Folytatni kell Ukrajna támogatását".

A litván politikai pártok egyébként a nap folyamán egyetértésre jutottak a védelmi kiadások kormány által javasolt növelésében. Az elképzelések szerint az idén a védelmi célú kiadások meghaladnák a GDP 2,5 százalékát - közölte Ingrida Simonyte litván miniszterelnök a hétfői sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a többletforrásokat a változó biztonságpolitikai helyzet tette szükségessé.

Litvánia eredetileg 1,2 milliárd eurót, vagyis a GDP 2,05 százalékának megfelelő összeget tervezett az idén elkülöníteni védelmi kiadásokra.

Blinken Vilniusból Rigába utazott tovább, ahol Edgars Rinkevics lett külügyi tárcavezetővel tárgyalt.

"A legutóbbi fejlemények tükrében nagyon üdvözölnénk állandó amerikai alakulat jelenlétét Lettországban" - jelentette ki Rinkevics az amerikai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón.

"Nincsenek többé illúzióink Vlagyimir Putyin elnök Oroszországáról, nincs jó okunk feltételezni, hogy Oroszország változtat a politikáján" - tette hozzá a lett külügyminiszter.