Nőnap: az ellenzék Nőügyi munkacsoportja számos javaslatát bemutatta videójában

Nőnap: az ellenzék Nőügyi munkacsoportja számos javaslatát bemutatta videójában

A nők igazi megbecsülése nem érhet véget egy csokor virággal! Ugyanazért a munkáért kapják meg ugyanazt a fizetést, mint a férfiak! - üzeni nőnapi videójában az egyesült ellenzék. Az Egységben Magyarországért célkitűzése, hogy véget vessen a hátrányos megkülönböztetéseknek.

Úgy vélik ugyanis, hogy

a nők iránti tisztelet ott kezdődik, ahol erről nem csak beszélnek, hanem tesznek is érte.

Szemükben a nők a társadalom egyenrangú tagjai, akikre szükség van a döntéshozatal, a munkaerőpiac, az egészségügy és a családpolitika területén is.

Szél Bernadett, Pest megye 2-es számú választókörzetének képviselőjelöltje arról beszélt, hogy céljuk a nők és férfiak közötti egyenlőségek előtt álló akadályok felszámolása, illetve a teljes egyenlőség előremozdítása. 

A videóban olyan tipikus, nőket hátrányosan érintő kérdéseket feszegetnek, mint például, hogy sokszor nem hallják meg és nem veszik figyelembe azt, amit egy nő mond, de megemlítik azt az állásinterjúkon sokszor elhangzó kérdést, hogy mikor tervez az adott nő családot alapítani, vagy éppen azt a jelenséget, hogy szülés után másképpen bánnak a nőkkel a munkahelyükön.

Gurmai Zita, Komárom-Esztergom 1-es választókörzetének képviselőjelöltje hangsúlyozta,

törvényi szabályozásokkal fognak küzdeni, hogy a nőknek azonos munkáért, azonos megbecsülés és azonos jövedelem járjon, emellett béremelést is végre fognak hajtani a tipikusan női és alulfizetett területeken.

"Lépéseket teszünk a döntően nők által végzett "láthatatlan" munkák anyagi elismeréséért" - fogalmazott.

Halász Noémi, az Egységben Magyarországért Nőügyi munkacsoportjának tagja bejelentette, hogy átfogó programot indítanak, hogy a várandós nők kiszolgáltatottságát csökkentsék, és hogy minden intézményben, minden nő számára megvalósulhasson az anya-és bababarát szülés.

"Bevezetjük továbbá az apai GYED-et, amellyel a GYED időszakán felül két hónap lehetőség jár majd az apáknak, így ők is részesei lehetnek a korai időszaknak"

- mondta.

Hohn Krisztina, Pest megye 6-os választókörzetének képviselőjelöltje elmondta, kiemelten foglalkoznak majd a nők egészségével, illetve segíteni fognak abban, hogy bizonyos élethelyzetek és betegségek esetén, a fizikai kezelés mellett a megfelelő mentális segítségnyújtást is megkaphassák.

"Mindenki számára elérhetővé tesszük a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat"

- emelte ki.

Visi Piroska, az Új Világ Néppárt alelnöke, a Mindenki Magyarországa Mozgalom budapesti főkoordinátora közölte, terveik szerint fenntartanák a meglévő családtámogatási programokat, de bővíteni és igazságosabbá akarják tenni azokat.

Így például a nagycsaládosoknak járó kedvezmények körét kiterjesztenék az egyszülős családokra is.

"Növeljük a családi pótlékot és a három éves korig járó GYES összegét" - mondta.

Orosz Anna, Budapest 2-es választókörzetének képviselőjelöltje arról beszélt, hogy Magyarországon a természettudományos, mérnöki és informatikai szakmákban dolgozók csupán negyede nő, ami messze elmarad az európai átlagtól. Úgy véli, a lányokat egyáltalán nem az érdektelenség tartja vissza ezektől a területekről, hanem a tévhitek és az önbizalomhiány. Minden gyermek megérdemli, hogy ugyanolyan esélyekkel induljon az életnek, és ugyanúgy részt vehessen a világ formálásában és jobbá tételében.

Beleznay Zsuzsanna, Budapest 5-ös választókörzetének képviselőjelöltje hangsúlyozta, 

határozottan lépnek majd fel a nők, gyermekek bántalmazása, valamint szexuális kizsákmányolása ellen.

Nemzeti stratégiát, cselekvési tervet fogunk kialakítani annak érdekében, hogy minél hatékonyabb és minden átfogóbb szabályozási rendszert alkossunk. Olyat, amely képes megelőzni az erőszakot rövid-és hosszútávon is, és egyúttal védi, segíti az áldozatokat, emellett gondoskodik az elkövetők valódi büntetőjogi felelősségre vonását. 

V. Naszályi Márta szerint a jelenlegi "nőügyekkel nem foglalkozom" hozzáállás helyett az egységes ellenzék kiemelt fontossággal kezeli a nőügyeket. Elmondta, programjukat civilek és szakértők bevonásával készítették el.