Orosz lap: háború ellen tiltakozó lányokat tartóztattak le és bántalmaztak

Orosz lap: háború ellen tiltakozó lányokat tartóztattak le és bántalmaztak

A moszkvai Bratejevo körzeti rendőrkapitányságon történtekről közölt hangfelvételt a Novaja Gazeta, miután vasárnap bevitték oda az oroszországi háború elleni tüntetések mintegy 30 résztvevőjét. Az orosz lap szerint a rendőrkapitányság rendőrei bántalmazták és sértegették a letartóztatott lányokat.

A Novaja Gazeta azt írja, az egyik letartóztatott lány, a 22 éves Marina Morozova megosztotta szerkesztőségükkel az osztály egyik, meg nem nevezett alkalmazottjával folytatott beszélgetés hangfelvételét. 

A lap szerint a lány által "vallatónak" hívott, 35-40 év körüli férfi tombolt az osztályon: szitkozódott, fenyegetőzött, leöntötte vízzel és pisztollyal hadonászott, ugyanis a rendvédelmi tisztet nagyon felbosszantotta a lány mosolygása, és hogy folyamatosan az Alkotmány 51. cikkelyére hivatkozott, amikor bizonyos személyes adatait próbálták kiszedni belőle.

A vonatkozó 51. cikk értelmében ugyanis "senki sem köteles terhelő vallomást tenni, sem férj vagy feleség, sem közeli hozzátartozók, akiknek körét a szövetségi törvény határozza meg."

Egy ponton túl Morozova elmondása szerint a rendőrtiszt széket vágott hozzá és karon rúgta, amikor nem kívánt minden kérdésükre válaszolni, valamint, hogy lefotózzák őt.

Oroszország-szerte egyébként több mint 2000 háborúellenes tüntetőt tartóztattak le a Meduza cikke szerint.

Putyin tagadja, hogy sorkatonákat vetnének be (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. Külföldiek is harcolnak az orosz-ukrán háborúban.