A forint szabadesése a kormány "stratégiai nyugalma" miatt történt az ellenzék szerint

A forint szabadesése a kormány "stratégiai nyugalma" miatt történt az ellenzék szerint

A kormány "stratégiai nyugalma" miatt történelmi mélyponton a forint árfolyama - jelentették ki ellenzéki politikusok az Egységben Magyarországért pártszövetség online sajtótájékoztatóján.

Vajda Zoltán, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje (Budapest 13.) azzal kezdte:

Nagyon könnyű azt hazudnia a kormánynak, hogy csak az ukrán háború miatt gyengült a forint, 

szerinte azonban a "putyini agresszió" önmagában nem magyarázat, mivel a többi régióbeli ország pénze csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem gyengülnek.

Az ellenzéki jelölt úgy látja, a magyar fizetőeszköz évek óta gyengül, az elmúlt napokban pedig szabadesésben van. Vajda szerint ennek oka a költségvetési hiány mértéke és az elhibázott kamatpolitika. Meglátása szerint, ha a kormány az elmúlt évtizedben nem a keleti nyitással, hanem az euró bevezetésével foglalkozott volna, akkor most nem lenne ilyen problémánk - fogalmazott, hozzátéve, szerinte a magyar embereket csak az euró mielőbbi bevezetése védheti meg.

Vajda Zoltán emlékeztetett, brüsszelezés helyett a pénzügyminisztériumban, a jegybankban, illetve a Karmelita kolostorban kell keresni a zuhanó forint és a "gazdasági összeomlásunk okozóját". Végül elmondta,

hiába tartják viszonylag magasan a forint kamatát, ez sem tudja kompenzálni a kormány hazugságaiból táplálkozó piaci bizalmatlanságot.

Ezért Vajda csak a kormányváltásban látja a kiutat, a megoldást. Megígérte, visszaállítják a jogállamot, megkapva az EU-s pénzeket, bejelentik az eurócsatlakozás céldátumát, elköteleződve annak bevezetése mellett. Emellett azt kívánják elérni, hogy többet érjen a magyarok bére, megtakarítása.

Ilyés Márton gazdaságpolitikus, a Momentum alelnöke elmondta, ahogy a katonai biztonság biztosítéka a NATO, úgy a gazdasági biztonságnak az EU.

Ezt a szövetségi rendszert, ezt a biztonsági hálót lazította, szakította Orbán Viktor utóbbi évtizedes politikája

- vélekedett az ellenzéki politikus, hozzáfűzve, hogy mostanra rekord szinten áll az infláció, az államadósság, üres a kassza és a gáztározók. Úgy látja, Orbán stratégiája súlyosan benézte, hogy egyoldalú orosz energiafüggőségbe került Magyarország.

Új gazdaságpolitikára van szükség, amely az embert és az értékteremtést állítja a középpontba, amely letöri az inflációt.
Új energiapolitikára van szükség, amely az egyoldalú orosz függés helyett egyre erősebben a hazai megújuló energiára helyezi a hangsúlyt

- sorolta Ilyés, aki elismételte, az Egységben Magyarországért a garancia, hogy megnyílnak újra az uniós források.

Varju László, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje (Budapest 11.), a DK alelnöke arról beszélt, egyre kevesebbet ér a forint, a magyar családok egyre nehezebben jönnek ki a pénzükből, hónapról hónapra élnek. Szintén hangsúlyozta, az Orbán-kormány katasztrofális politikája és válságkezelése miatt alacsony a magyar minimálbér, rekordgyenge a forint és rekordmagas az államadósság.

Teljes összeomlás: 400 forint egy euró

Mélyrepülésben van a forint, hétfő reggel néhány óra alatt több mint tíz forintot romlott az euróhoz képest és soha nem látott negatív rekordokat állított be. Az euró hétfő reggel hat órakor 387,94 forinton állt...

Az ellenzéki politikus szerint az eurónkénti 400 forintos "rémálomhatár" elérése az MNB felkészületlenségére is visszavezethető. 

A szlovákok és a szlovének közben nem emiatt kell, hogy aggódjanak, ráadásul a horvátok jövőre úgyszintén az eurózóna közelébe kerülnek

- hívta fel a figyelmet Varju, megjegyezve, hogy különösen fájdalmasnak tartja ezt annak tükrében, hogy tíz év alatt lett volna esély, de nem volt kormányzati szándék az euró bevezetésére. Mint hozzátette:

Orbán Viktor megtagadta ezt a biztonságot a magyaroktól, és csak a maga nyereségét hajszolta.

Varju László szerint az ellenzék közös célja, hogy a megfelelő feltételek megteremtésével, jelesül egy idei új költségvetéssel is, hogy hazánk öt év alatt bevezethesse az eurót.

A kormány "stratégiai nyugalma" miatt történelmi mélyponton a forint árfolyama

ILYÉS MÁRTON,a Momentum alelnöke, gazdaságpolitikus VAJDA ZOLTÁN,az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Budapest 13. számú választókerületében és VAR...