Závecz Research: Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Závecz Research: Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki politikus

Orbán Viktor a legnépszerűbb, Toroczkai Lászlót kedvelik a legkevésbé a közélet vezető politikusai közül

- derült ki a Závecz Research felméréséből. 

A Telexhez eljutott közvélemény-kutatást február elején, még az ukrajnai háború előtt készítették az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán ezer ember személyes megkérdezésével.

A teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter.

De a hódmezővásárhelyi polgármesternél - ha csekély mértékben is - jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő többi miniszterelnök-jelölt: Jakab Péter, Dobrev Klára, Fekete-Győr András és Karácsony Gergely.

2-3 pont különbség még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól érdemes figyelni a különbségeket. A Jobbik elnöke 5 ponttal előzi meg Márki-Zayt a teljes népesség körében, ez például már egy szemmel is látható differencia

- nyilatkozta a Telexnek Závecz Tibor.

Az ellenzéki pártszövetségnél az eddigi közvélemény-kutatások alapján azzal számolnak, hogy Budapesten sokkal több szavazatot kaphatnak, mint a Fidesz. Ezek után meglepő képet mutat a Závecz mostani felmérése.

Márki-Zay Péter a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort, a többi városban pedig fej fej mellett áll a népszerűségük. Figyelemre méltó még az is, hogy az ellenzék többi vezető politikusa sem végzett túl jól Budapesten, a főpolgármester és Dobrev Klára sem kapott jobb értékelést, mint a miniszterelnök.

A falvakban és a pártnélküliek között sem áll jól Márki-Zay

Érdekes módon azonban Márki-Zay Péter a falvakban sem előzi meg az ellenzéki szövetség többi vezető politikusát, mint ahogy a fideszes szavazók és a pártnélküliek körében is kisebb az ellenzéki miniszterelnök-jelölt népszerűsége.

A pártnélküliek között pedig Jakab Péter, Fekete-Győr András, Donáth Anna, Dobrev Klára és Karácsony Gergely mögött áll az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Jobbik elnöke még Orbán Viktornál is népszerűbb ebben a körben, de az MKKP-s Kovács Gergely is jó értékelést kapott a pártnélküliektől. A felmérésben egyedül Gyurcsány Ferenc végzett a miniszterelnök-jelölt mögött.

Az ellenzéki táborban magas a miniszterelnök-jelölt népszerűsége, a Fidesz és a pártnélküliek körében azonban nem áll jól. Mivel két hasonló támogatottságú politikai tömb küzd meg egymással április 3-án, az utóbbi adat a Fidesznek lehet kedvező

- közölte Závecz Tibor, aki szerint a felmérés leginkább azt mutatja, hogy a jelenlegi politikai elit társadalmi támogatottsága meglehetősen alacsony szinten áll. Az iskolai osztályzatok alapján kettest vagy maximum hármas alát kapnának.