Egységben Magyarországért: Kövér László felrúgta az évtizedek óta kialakult szokást, nem fogják felolvasni az államfőjelöltek életrajzait

Egységben Magyarországért: Kövér László felrúgta az évtizedek óta kialakult szokást, nem fogják felolvasni az államfőjelöltek életrajzait

Elkötelezettek vagyunk a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett, de Orbán Viktor kijelölte az általa kiválasztott pártpolitikust, így a hatályos szabályokra tekintettel úgy döntöttünk, közös köztársaságielnök-jelöltet állítunk a hatalom jelöltjével szemben. A Fidesz immár harmadjára is egy pártkatonát jelölt az egyik legfontosabb közjogi méltóságra

- írja közleményében az Egységben Magyarországért szövetség.

Az ellenzéki pártok olyan jelöltet kerestek, aki valóban képes megtestesíteni a nemzet egységét. Az egyeztetések során több kiváló személy neve is felmerült, a pártok végül konszenzussal Róna Péter személyében állapodtak meg.

Jakab Péter: egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert államfőjelöltnek

Jakab Péter, a Jobbik elnöke közösségi oldalán reagált a hírre, miszerint az Egységben Magyarországért köztársasági elnökjelöltje Róna Péter lett. "Egy hónappal ezelőtt kértem fel Róna Pétert, az Oxfordi Egyetem tanárát, vállaljon szerepet az államfőjelölésben. Tegnap este pedig a pártelnökök meghozták a döntést: Róna Péter lesz az egységes ellenzék köztársaságielnök-jelöltje!


Az ellenzéki szövetség sajnálattal értesült róla, hogy Kövér László házelnök felrúgva az évtizedek óta kialakult parlamenti szokást, nem fogja felolvasni a jelöltek egyébként beszédes életrajzait az elnöki emelvényről. Az ellenzéki pártok szerint az is Kövér László szegénységi bizonyítványa, hogy Róna Péter sajtótájékoztatót sem tarthat a magyar országgyűlés épületében.

Az orosz-ukrán háború végleg megássa az Orbán-terv sírját? - nagyinterjú Róna Péterrel

Az orosz-ukrán háború végleg megássa az Orbán-terv sírját? - nagyinterjú Róna Péterrel

Ennek kiküszöbölésére közölték Róna Péter teljes önéletrajzát:

Róna Péter Miskolcon született, édesapja a magyar légierő főhadnagya volt. Gyermekkorának egy részét a kárpátaljai Rahón töltötte. Tizennégy éves koráig kétszer kényszerült menekülésre családjával. Eredetileg képzőművésznek készült, így 1956-ban felvételt is nyert a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba.

1956. december 2-án, miután a szovjet csapatok szétlőtték lakásukat, édesanyjával Ausztriába menekültek. A Salzburg melletti menekülttáborból Oskar Kokoschka művésziskoláját látogatta,
1957-ben amerikai beutazási engedélyt kaptak, Washingtonban telepedtek le, ahol elvégezte középiskolai tanulmányait.
1960-ban felvételt nyert a Pennsylvaniai Egyetemre, ahol közgazdaságtant, illetve gazdaságtörténetet tanult.
1964-ben kiemelkedő eredménnyel végzett, amely alapján megkapta az egyik legértékesebb ösztöndíjat az Oxfordi Egyetemre ahol jogot hallgatott és évfolyama legfelsőbb kategóriájában végzett.
1967-ben a washingtoni Arnold & Porter munkatársa, majd az Amerikai Szövetségi Kormány kereskedelmi minisztériumának jogtanácsosa lett.
1969-ben Lord Richardson, a Schroder befektetési bank elnöke, majd az angol jegybank kormányzója személyes titkára lett.
1970-ben a Schroder csoport New York-i ágazatának vezető jogtanácsosává nevezték ki, majd az évek során a csoport számos tisztségét is betöltötte. Tagja lett a New York-i Ügyvédi Kamarának, külső tanácsadója volt az amerikai jegybank árfolyam kockázatelemző csapatának, előadásokat tartott a Harvard Business School-on a monetáris integráció elméletéről.
1985-ben az IBJ Schroder Bank & Trust Company vezérigazgatója lett.
1991-ben hazatért, itthon az Első Magyar Alap befektetési vállalkozást vezette.
2002-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi jogi tanszékén az egyetem tiszteletbeli professzori címét kapta.
2009-ben az Oxfordi Egyetem egyik kollégiumának, a Blackfriars Hall hívta meg vendégtanárnak.
2010-ben a tanári kar rendes tagjává választották, ezzel egy időben a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának tagja lett

A Springer kiadó 8 kötetes "Virtues and Economics" sorozatának főszerkesztője, ahol megtalálhatók fontosabb tudományos tanulmányai.

Két gyermeke és két unokája van, Oxfordban és Kisasszondon él feleségével, Kingával és lányukkal, Emmával.

Az Egységben Magyarországért szövetség úgy gondolja, hogy Róna Péter életpályája egy olyan, a nemzetközi gazdasági és pénzügyi életben karriert befutott honfitársunk életútját mutatja be, aki megőrizve szellemi integritását, véleménye függetlenségét, mindig kiállt a demokratikus értékek mellett, fontosnak tartotta a jövő nemzedékeinek oktatását, s aki sohasem szakadt el hazájától.


Meggyőződésünk, hogy Róna Péter személyében egy olyan ember kerülne e fontos közjogi tisztségre, aki méltó módon tudná képviselni - a hatalom által szándékosan megosztott - nemzetünk egységét

- zárul a közlemény. 

Róna Péter sokkal inkább képes kifejezni a nemzet egységét, mint fideszes ellenfele az elemző szerint

Ahogy arról beszámoltunk, a 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelöli Áder János utódjának az Egységben Magyarországért szövetség. Az ellenzéki összefogás döntésének hátteréről kérdeztük Pék Szabolcsot, az Iránytű Intézet elemzőjét. Egy politikán kívülről jövő nagytekintélyű szakember, a maga komoly tapasztalatával sokkal inkább képes kifejezni a nemzet egységét és lehet a „demokrácia őre", mint egy aktív fideszes miniszter vagy korábbi frakcióvezető Fidesz-alapító - ismertette Róna Péter jelölésének előnyeit Pék Szabolcs.