Csaknem 15 ezren érkeztek külföldről, hogy részt vegyenek az ukránok oldalán a harcokban

Csaknem 15 ezren érkeztek külföldről, hogy részt vegyenek az ukránok oldalán a harcokban

Az ukrán hadsereg szerdai közlése szerint az utóbbi napokban mintegy 14 500 ember érkezett Ukrajnába azzal a céllal, hogy részt vegyen az orosz erők elleni harcokban - írja az MTI.

Túlnyomó többségében olyan hazatérő ukránokról van szó, akik úgy döntöttek, részt akarnak venni az ország védelmében. Az ukrán hadsereg szerint ez nagyjából 12 ezer főt tesz ki, rajtuk kívül pedig még számos külföldi állampolgárt várnak Kijevbe, akik az úgynevezett "nemzetközi alakulatot" alkothatják majd.

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az orosz erők több mint 12 ezer katonájukat veszítették el az ukrajnai harcok február 24-i kirobbantása óta. Az ukrán hadsereg saját veszteségeiről nem közöl számokat.

Március 2-án az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az oroszoknak 498 halottja volt a háború első hét napja alatt. Azóta Moszkva nem közölt újabb veszteségadatokat.

Ugyancsak Kijev állítása szerint az ukrán hadsereg 49 orosz harci repülőgépet, 81 helikoptert és 317 páncélos járművet semmisített vagy rongált meg. Ezeket az adatokat független források nem erősítették meg.

A reggeli ukrán helyzetjelentés szerint az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt a Fekete-tenger partján fekvő Odesszában, illetve Poltava és Szumi térségében. A délkeleti Zaporizzsjai területen folytatódtak a támadások, de az orosz csapatok előrenyomulása némileg lassult. Csernyihivben több alkalommal volt légiriadó, a város szélén tíz lakóházat találat ért. Ugyancsak ukrán - független forrásból meg nem erősített - hírek szerint Irpiny településen az ukrán katonák sikerrel hárították el az orosz csapatok éjszakai támadását.