Törökország és Izrael együttműködik az energiabiztonság területén

Törökország és Izrael együttműködik az energiabiztonság területén

Törökország kész együttműködni Izraellel az energiabiztonság területén - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jichák Hercog izraeli államfő törökországi látogatását követően tartottak szerdán Ankarában.

Az MTI beszámolójában azt írja, Erdogan hangsúlyozta, hogy Hercog látogatása, amely 2008 óta az első hivatalos izraeli elnöki vizit Törökországban, fordulópontot jelent a két ország kapcsolatában.

"Közös célunk, hogy újraindítsuk a kétoldalú politikai párbeszédet" a közös érdekek mentén

- mutatott rá Erdogan az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón.

Jó lehetőségnek mondta a találkozót arra, hogy újraélesszék a korábbi együttműködést az energiatermelés területén. Utalt a Földközi-tenger és a Fekete-tenger talapzatán végzett török fúrásokra és szeizmikus feltárást végző hajók tevékenységére is.

Ankara már korábban jelezte, hogy a két ország együttműködhetne az izraeli földgáz Európába szállításában, amely már 20 évvel ezelőtt is felmerült javaslatként.

A Földközi-tenger földgázkészletei enyhíthetnék Európa orosz földgázfüggőségét, különösen azt követően, hogy az Ukrajna elleni orosz háború nyomán számos európai vezető vetette fel az EU kiszolgáltatottságának csökkentését.

A kétoldalú találkozón a török elnök ismertette izraeli partnerével a török álláspontot a palesztin kérdéssel kapcsolatban is.

Hercog kijelentette, hogy két országnak meg kell tudnia állapodni abban, hogy nem mindenben fognak egyetérteni.

"De arra fogunk törekedni, hogy nézeteltéréseinket a közös tisztelet és jó szándék alapján próbáljuk megoldani, (...) közös jövőnket szem előtt tartva" - fejtette ki az izraeli államfő.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatok az elmúlt években egyre feszültebbé váltak az Izrael által elfoglalt palesztin területek státusza, illetve a Gázai övezetet kormányzó iszlamista Hamász terrorszervezet ankarai támogatása miatt.

A feszült politikai kapcsolatok ellenére Törökország és Izrael továbbra is intenzív gazdasági kapcsolatokat tart fenn, amelynek értéke a hivatalos adatok alapján 2021-ben elérte a 6,7 milliárd dollárt, a 2019-es és 2020-as 5 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat követően.