Kilép az Európa Tanácsból Oroszország 

Vlagyimir Putyin, Oroszország,
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. március 3-án.
MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Andrej Gorskov

Az orosz külügyminisztérium szerdán közölte, hogy a továbbiakban nem vesznek részt az Európa Tanácsban, a kontinens vezető emberi jogi szervezetében – írja a Guardian.

A Kreml közlése szerint a velük szemben barátságtalan NATO-tagok ássák alá az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia védelmét szolgáló európai testületet. Bár a cikkben megjegyzik, valójában Oroszországnak az Európa Tanáccsal fennálló kapcsolatának eddig is konfrontatív éle volt.

Oroszország 1996-ban csatlakozott az Európa Tanácshoz Borisz Jelcin akkori orosz elnök kezdeményezésére. A kontinens ezető emberi jogi szervezetét a második világháború humanitárius megbotránkozásaira válaszul alapították.

Emlékeztetnek, Oroszország képviseleti jogát a 47 országból álló tanácsban már február 25-én – az ukrajnai invázió másnapján – felfüggesztették. Korábban 2001-ben szintén felfüggesztették az ország képviseleti jogát a második csecsen háborút követően, ahogy 2014-ben is, amikor Vlagyimir Putyin megszállta a Krímet.

Éjjel öt orosz harcjárművet semmisítettek meg az ukránok, Antalyában tárgyalt a Lavrov és Kuleba (percről percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez. Az Egyesült Államok megtiltja az orosz olaj importját.