Üveges Gábor: az elmúlt 12 évben a kormány csak eszköznek tekintette a vidéket

Üveges Gábor: az elmúlt 12 évben a kormány csak eszköznek tekintette a vidéket

Edelényben tartott utcafórumot Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú választókerületének ellenzéki képviselőjelöltje, Üveges Gábor.

„Azt hallottam a közmédiában – szóval biztos igaz –, hogy Edelény környékén jelenleg most az a legnagyobb probléma, hogy az óvodások nemátalakító műtétet akarnak. Orbán Viktor szerint is ez akkora probléma, hogy erről népszavazást kell tartani. Én viszont azt mondom, hogy az a legnagyobb probléma, hogy 400 forintért lehetett kapni 1 eurót” – kezdte beszédét Jakab, aki szerint a forintot a zuhanástól csak egy olyan kormány képes megvédeni, amely dolgozik.

„Magyaroroszágnak olyan kormánya van, amely bedobta a gyeplőt” – vélekedett a Jobbik elnöke, aki szerint a határon sem lehet számítani a kormányra.

Jakab Péter beszámolt arról, hogy a napokban jártak a magyar-ukrán határon, ahol látták a civileket és az önkormányzatokat dolgozni és segíteni a menekülteknek, de a „magyar kormány nem volt sehol”.

„Érdekes, hogy március 15-én, amikor a Békemenetre kell majd szállítani a népet, akkor sorszámozott buszokkal tudják vinni az embereket Budapestig. Amikor viszont a bajbajutottakon kell segíteni, akkor ez a nagy keresztény kormány szétteszi a kezét és azt mondja az önkénteseknek, hogy oldjátok meg ti”

– fogalmazott a Jobbik elnöke, aki emlékeztetett, hogy „stratégiai nyugalmat” hirdetett a miniszterelnök a válság közepén, ahelyett, hogy cselekedett volna.

Jakab Péter és Üveges Gábor Edelényen

„Hol van az a kormány, amely megvédi a bajbajutottakat? Hol van az a kormány, aki megvédi a forintot?” – tette fel a kérdést Jakab.

A Jobbik elnöke szerint a forint zuhanása megmutatta, hogy a magyar gazdaság mögött jelenleg nincsen semmi, csak plakátkampány.

„Propagandából viszont még senki nem vett kenyeret”

– tette hozzá Jakab.

Jakab szerint azért van szükség kormányváltásra, hogy végre „elinduljunk felfelé, mert nagyon mélyen vagyunk” jelenleg.

„Azt mondják, hogy „Magyarország előre megy, nem hátra”. Könyörgöm, ennél hátrébb van még valami? Mögöttünk van még Putyin Oroszországa igen, de oda csak a „kedves” vezető akar menni, mi nem” – fogalmazott Jakab Péter.

A Jobbik elnöke úgy látja, hogy az elmúlt években Orbán Viktor politikailag és gazdaságilag is egy keleti agresszort támogatott, „ezzel párhuzamosan pedig a saját nyugati szövetségeseinket rugdosta”.

„Ezt általában hazaárulásnak szokták hívni”

– jegyezte meg Jakab, aki szerint a választások kérdése az is, hogy hazánkban „rubel lesz-e vagy euró”.

A Jobbik elnöke szerint az elmúlt 30 évben mindenki elszámoltatást ígért, de eddig nem történt semmi. Most viszont már az ellenzéki pártok első egyeztetése során megegyeztek a felek arról, hogy kormányváltás esetén nem maradhat el az elszámoltatás. Ennek érdekében pedig Magyarországon létre fog jönni egy antikorrupciós bizottság román mintára, valamint hazánk is csatlakozik majd az Európai Ügyészséghez.

Üveges Gábor, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje szerint kiderült, hogy az „elmúlt 12 évben a kormány csak eszköznek tekintette a vidéket”.

„Mi sem bizonyítja ezt a tetteknél jobban, minthogy néhány napja maga Orbán Viktor is beismerte”

– fogalmazott Üveges, aki arra utalt, hogy a miniszterelnök a Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gazdakongresszusán tartott beszédében elismerte, hogy rossz állapotban van a magyar vidék.

Üveges Gábor Edelényen

Üveges úgy látja, hogy a vidék rosszabb helyzetben van mint valaha, mivel a „vidék lelke megtört”, elmenekülnek az emberek.

„Kétharmados felhatalmazás birtokában, uniós pályázatokból kapott eurómilliárdok birtokában 12 év után bevallották, hogy nem sikerült. Ezt alkalmatlanságnak hívják”

– fogalmazott Üveges.

A képviselőjelölt szerint a Fidesznél olyan emberek foglalnak helyet, akik a hatalmat képviselik és nem az adott térséget, amelyben megválasztották őket.

„Ebben a térségben is egy szolgalelkű végrehajtás volt, nem pedig képviselet” – jegyezte meg Üveges.

„A Fidesz kiszolgáltatottá tette a vidéket”

– szögezte le a képviselőjelölt, aki szerint a kormány sokadszorra játssza el azt, hogy a választások közeledtével, elkezd pénzt adni az embereknek.

Üveges felhívta a figyelmet arra, hogy a térségben már 12 éve Demeter Zoltán a képviselő, aki viszont ez idő alatt mindösszesen 8 alkalommal szólalt fel a térség nevében a parlamentben. Szerinte azonban nem szabad, hogy a választás arról szóljon, hogy ki tud többet ígérni, hanem ehelyett őszintének kell lenni a magyar vidékkel.

„Itt őszinte szembenézés kell és nem azt mondani, hogy fél év múlva kolbászból lesz a kerítés”

– fogalmazott és hozzátette, hogy ehhez elengedhetetlen az, hogy a képviselő ne „hatalmaskodó földesúrként” legyen jelen az emberek között, hanem egy „előretolt bástyaként harcol a térségért”.