A hazai segélyszervezetek folyamatosan segítik az Ukrajnából menekülőket

A hazai segélyszervezetek folyamatosan segítik az Ukrajnából menekülőket

A segélyszervezetek folyamatosan segítik a határon innen és a határon túl is az ukrajnai menekülteket - írja az MTI.

Az Ökumenikus Segélyszervezet az MTI-nek szombaton küldött közleményében kiemelte: már helyi családok által befogadott menekülteket is támogatnak a határ közeli településeken. Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai és önkéntesei, a Katolikus Karitász helyi segítőpontjával szoros együttműködésben, továbbra is azonnali segítséget nyújtanak a Barabásra érkező menekülteknek. Az elmúlt napokban több száz menekült Záhonyra szállítását is segítették - tették hozzá. A szervezet munkatársai az Ukrajnából érkező és Barabáson áthaladók segítése mellett az összes, menekülteket befogadó helyi családdal folyamatosan kapcsolatban állnak. A családokat napi rendszerességgel hideg élelemmel, hetente többször pedig főzéshez szükséges alapanyagokkal látják el - írták.

Egykor óvoda volt, most menekültszállás, és sokaknak maga a Kánaán

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye érezhetően átlényegült Ukrajna orosz megtámadása után. Gyakorlatilag minden település érintett a humanitárius katasztrófa elhárításában, és hiába beszélhetünk leszakadt országrészről, az itt élők maguktól ajánlják fel a segítségüket, vagy épp visznek matracot menekültpontokra...

Az Ökumenikus Segélyszervezet helyben dolgozó önkéntesei és munkatársai folyamatosan felmérik és kielégítik a szomszédos települések igényeit is. Gelénes, Vámosatya, Tiszaszalka és Csaroda falvakban számos olyan befogadó családnál laknak ukrán vagy kárpátaljai magyar menekültek, akiknek szintén élelmiszerre és higiénés eszközökre van szükségük - tudatták. Emlékeztettek: az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján is több, közösségi szállón és családoknál lakó menekült élelmezését is segíti.

A háború kezdete óta több kamionnyi élelmiszer és higiénés szerekből álló adományt szállított a háború elől menekülő családok ellátásáért a határ menti régióba. Eközben folyamatosan működteti segítő pontjait a határ mindkét oldalán, a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán, illetve a magyarországi Barabás településen is.

Debreceni, miskolci és budapesti intézményeiben krízis szálláshelyeket alakított ki, a fővárosban pedig további szállásokat támogat. Mint írták, a segélyszervezet 1353-as adományvonalának hívásával 250 forinttal lehet támogatni a bajbajutottakat. A szervezet pénzadományokat is fogad az oldalukon, illetve az 11705008-20464565 számlaszámon is.

A Baptista Szeretetszolgálat közleményben tudatta, hogy pénteken 12 tonna segélyszállítmányt juttatott el Kárpátaljára. Mint írták, a háború első napjától juttatnak el adományokat Kárpátaljára a kialakult élelmiszerhiány enyhítésére. Ennek részeként pénteken a szeretetszolgálat hét teherautója kelt át a határon, és a héten további három tonna rakományt is vittek partnerszervezeteiknek.

Az adományok leginkább tartós élelmiszerből, konzervekből, tésztából, cukorból, édességből, üdítőből, higiéniai termékekből és takarókból álltak - írták, emlékeztetve: az ukrajnai menekültek megsegítésére továbbra is várják az adományokat ezen a linken, a 1355-ös baptista segélyvonal 300 forintot érő hívásával vagy a 10918001-55555555-55555555 bankszámlaszámra utalással. 

Elrabolták Melitopol polgármesterét, több városban is légiriadó volt (percől percre)

Február 24-én Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, miután különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében február 24-én hajnalban. A napok óta tartó háborúban: Az ukránok nem teszik le a fegyvert, egyre több civil csatlakozik a sereghez.