Az új kormányzati direktíva szerint Ukrajnát meg sem lehet említeni a fegyverszállításokkal összefüggésben

Az új kormányzati direktíva szerint Ukrajnát meg sem lehet említeni a fegyverszállításokkal összefüggésben

Legalábbis ez derült ki abból a Facebook-videóból, amit a Fidesz központi oldala tett ki hétfő délután. Ennek lényege, hogy a korábbi kormányzati döntés szerint

Magyarország területén nem engedélyezzük a fegyverszállítást, mert a magyar külügyminiszter szerint ezek a szállítmányok erőszakos katonai akciók célpontjává válhatnak.

Szijjártó Péter fotóival ezután hosszú körmondatokban magyarázzák, hogy miért nem engedik a fegyverszállítást, de a videóban meg sem említik Ukrajnát, sőt azt sem, hogy a háború ott dúl, miután az orosz hadsereg lerohanta a velünk szomszédos országot.

 

A külügyér egyébként a legutóbbi bejegyzésében még kétszer is említette Ukrajnát.

Ez azt jelentheti, hogy közben változott a propaganda iránya, ami inkább hasonlít most a putyini irányításhoz, amely szintén nagyon ritkán említi meg Ukrajnát, míg a háború kifejezés használata már meg is van tiltva Oroszországban

Megjelent az a rendelet, amely világossá teszi, hogy Magyarország területéről, fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani

- állította Orbán Viktor a kormányülést követően.

Azt viszont már nem tette hozzá, hogy a Magyar Közlönyben is megjelent rendeletnek van egy pontja, amely kimondja, hogy

más NATO tagországba lehet fegyvereket szállítani, ahonnan aztán egyenesen Ukrajnába kerülhetnek a katonai eszközök. Azaz, a kormányfő és a Fidesz propaganda csúsztatott, hiszen, ha Románián vagy Szlovákián keresztül viszik át a fegyvereket Ukrajnába, akkor Magyarország közvetve ugyan, de részt vesz a NATO fegyverek szállításában.

A rendelet egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy

engedélyezik a szövetséges fegyveres erők halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések, valamint platformok Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba szállítását.

A Fidesz ettől függetlenül az ellenzéket vádolja azzal, hogy támogatja a fegyverszállításokat, miközben a gyakorlatban éppen a kormány adott zöld utat a fegyverek, illetve más a NATO keretében zajló műveletek végrehajtásához.

Ezek után sem meglepő, hogy hiába gazsulált Orbán Viktor többször is Vlagyimir Putyinnak, Magyarország is már felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára.

Magyarország is felkerült a Moszkva által barátságtalannak tartott országok listájára

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára - számolt be róla az MTI. Az EU mellett a lajstromba bekerült Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia...