Orbán kormányzásának eredménye, hogy szociális válságba taszította a pedagógus társadalmat

Orbán kormányzásának eredménye, hogy szociális válságba taszította a pedagógus társadalmat

Sajtótájékoztatót tartott az Egységben Magyarországért pártszövetség, hogy kifejezzék szolidaritásukat a tüntető tanárok és diákok felé.

„Ezekben a pillanatokban is országszerte vizsgáznak jelesre bátorságból és elhivatottságból azok a pedagógusok és diákok, akik közös sztrájkkal jelzik, hogy elegük lett az állandó megaláztatottságból”

– kezdte beszédét Kanász-Nagy Máté az LMP társelnöke, aki szerint hiába hívták fel a figyelmet a méltatlan körülményekre a pedagógusok, a kormány nem vette komolyan a figyelmeztetést.

Kanász-Nagy felidézte, hogy milyen előzmények vezettek el a mai sztrájkig, kifejtette, hogy a kormány 2014 óta nem hajlandó emelni a pedagógus bérek vetítési alapját, aminek köszönhetően ma egy román pedagógus is 50 ezer forinttal keres többet, mint egy magyar tanár. Az OECD országokat vizsgálva pedig azt láthatjuk, hogy Magyarország áll a második legrosszabb helyen, ha a pedagógus béreket 15 pályán eltöltött év után vizsgáljuk. Egy kezdő pedagógus fizetése pedig nem haladja meg a szakmunkás minimálbért, azaz a nettó 173 ezer forintot.

„Alulfizetett, kizsigerelt és megalázott, oktatási szabadságuktól megfosztott pedagógusok teljesítenek szolgálatot a magyar óvodákban és iskolákban, hogy versenyképes tudással lássák el a magyar gyermekeket”

– összegezte az LMP társelnöke.

Kanász-Nagy kijelentette, hogy az Egységben Magyarország pártjai felháborítónak találják, hogy Orbán Viktor és kormánya a mai napig nem hajlandóak teljesíteni a pedagógusok követeléseit, sőt meg sem hallgatják őket, pedig az oktatók kezében van a jövő generáció tudása, tehát Magyarország sorsa.

„Orbán kormányzásának tizenkét éves eredménye az, hogy szociális válságba taszította a pedagógus társadalmat”

– szögezte le Kanász-Nagy, aki szerint ma a pedagógus bérekből nem lehet megélni Magyarországon.

Az LMP társelnöke szerint nem lehet csodálkozni ezek alapján azon, hogy a szakértők becslése szerint 20 ezernél is több hagyhatja el a pályáját a következő 5 évben, ami az összeomlás szélére sodorná a magyar oktatási rendszert.

„Erre akarják ma felhívni a figyelmet a bárot pedagógusok és a bátor diákok, akik ezekben a percekben, órákban is tüntetnek”

– tette hozzá.

A sajtótájékoztatón felszólat Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, oktatási szakpolitikusa, az Egységben Magyarországért országgyűlési képviselőjelöltje is, aki szerint a mai pedagógussztrájk és a kormány semmittevése bizonyítja, hogy a tanárok és az iskolák sorsa függ a választásoktól és a kormányváltástól.

„A pedagógusoktól elvették az őket megillető fizetésemelést, elvették az életpályájuk biztonságát, elvették a szabadságukat és tanári autonómiájukat, most pedig az alapvető munkavállalói joguktól, a sztrájkjogtól fosztanák meg őket”

– emelte ki Arató.

A képviselőjelölt szerint a kormány lépései jól megmutatják, hogy mit gondolnak Orbánék a pedagógusokról, ugyanis megfélemlítéssel, politikai üzengetéssel, fenyegetéssel és fizetés levonással próbálták meg elvenni a tanárok kedvét attól, hogy elvegyék a tanárok kedvét attól, hogy felhívják a figyelmet az oktatásban uralkodó tarthatatlan állapotokról.

„Orbán nem hajlandó meghallgatni a pedagógusokat, akik így napról napra kerülnek kilátástalanabb helyzetbe”

– vélekedett Arató, aki szerint Orbánt nem érdeklik a gyermekek, akiknek hamarosan nem lesz megfelelő oktatása, mert nem lesz elég pedagógus.

A DK politikusa kijelentette, hogy az Egységben Magyarországért pártszövetség pártjai szolidaritásukat fejezik ki és szerintük egyértelmű, hogy Orbánék kormányzásuk alatt nem csak anyagilag és erkölcsileg alázták meg a pedagógusokat, hanem gyakorlatilag a megélhetési válság szélére taszították őket, ezért az egységes ellenzék vállalja, hogy kormányváltás után legalább 50 százalékkal emelik majd a szakmában dolgozók béreit a ciklus folyamán. Az új kormány feladata lesz az anyagi megbecsülés helyreállítása mellett az erkölcsi megbecsülés és a pedagógusok szakmai szabadságának helyreállítása is, ezért a kormányváltás után helyreállítják majd a szabad tankönyvválasztás jogát is.