7,3-as erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, szökőárriadó van érvényben

fukusima
A természeti katasztrófában súlyosan megsérült, a Tokyo Electric Power Co. japán áramszolgáltató által üzemeltetett Fukusima-1-es atomerőmű Okumában 2021. március 11-én, a Japán északkeleti partvidékét sújtó földrengés és szökőár tizedik évfordulóján.
MTI/EPA/Majama Kimimasza

Erős, a Richter-skála szerinti 7,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg szerdán Japán északkeleti partvidékét, a hatóságok szökőárriadót rendeltek el Fukusima és Mijagi prefektúrákra - közölte a NHK japán közszolgálati televízió. A meteorológiai szolgálat szerint akár egyméteres árhullám is lehetséges a tengerpartokon.

Beszámolók szerint több épület megrázkódott, egyelőre azonban nem tudni, hogy a földmozgás okozott-e további károkat a fukusimai atomerőműben. A földrengést a mintegy 300 kilométerre található fővárosban, Tokióban is érezni lehetett. Kisida Fumio japán kormányfő közölte, hogy a kabinet megkezdte a kárfelmérést.

A szigetország állami energetikai vállalata (Tepco) szerint nagyjából kétmillió háztartás maradt áram nélkül Fukusimában és Tokióban. A hatóságok mindemellett figyelmeztetést adtak ki Fukusima, Mijagi és Jamagata prefektúrákra, miszerint utórengésekre lehet számítani.

Japán ugyanezen térségét 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár rongálta meg súlyosan a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta a távol-keleti országban, a Fukusima-1 erőműben keletkezett kár és a nukleáris sugárzás veszélye miatt pedig több mint 160 ezer embert kellett kitelepíteni.