Népszava: három kis benzinkutat már átvett a Mol

Népszava: három kis benzinkutat már átvett a Mol

A Népszava információi szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a „kis”, települési kutaknál érvényesítette a 480 forintos üzemanyagár-plafon tavaly novemberi meghúzásával egy időben megjelent rendeletet, amely szerint az a kút, amely egy hét során 48 órán túl „üzemszünetet” tart, átmenetileg köteles az egységet egy, az ITM által kijelölt másik cégnek átadni. Erre a feladatra ugyanakkor csak a Mol jelentkezett be. 

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a veszteséges gazdálkodásra kötelezett kis benzinkutasok

A Népszava értesülései szerint több „kis" benzinkutas is az Alkotmánybírósághoz fordulna a számukra veszteséget okozó 480 forintos hatósági áras üzemanyag-rendelet miatt. A lap Gépész László elnökségi tagtól tudta meg, hogy ennek kapcsán Karsai Dániel alkotmánybírósági és strasbourgi ügyekben jártas ügyvéd szerdán a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) ülésén sajtótájékoztatót tartott.

Eddig még nem volt példa arra, hogy az ITM áthelyezze a kutak működtetését, igaz, a portál szerint egy bajnai kút már február elején üzemszünetet jelentett az ITM-nek, amely azonban oda akkor még nem kívánta kirendelni a Molt.

Mindenesetre a Népszava ismeretei szerint a három szóban forgó, kis kút amiatt kényszerült több napos bezárásra, mert a Moltól mint nagykereskedőtől nem kapott üzemanyag-utánpótlást.