Az Ab szerint nem számít kampánynak, amikor a kormányzati hírlevélben bírálják az ellenzéket

Az Ab szerint nem számít kampánynak, amikor a kormányzati hírlevélben bírálják az ellenzéket

Felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére.

Ez a mondat lett leírva abban a kormányzati hírlevélben, amelyet a kormány 2022. február 28-án fogalmazott meg. 

A Telex által is idézett Nemzeti Választási Bizottság szerint nincs ebben semmi kifogásolnivaló, de a Kúria úgy ítélte meg, hogy az alapvetően a koronavírusról szóló hírlevélben küldött mondattal a kormány megsértette a választási törvényt azzal, hogy a hírlevélben az ellenzék ellen kampányolt.

A kormány viszont az Alkotmánybírósághoz fordult. A testület pedig március 12-i döntésével megsemmisítette a Kúria döntését, mondván, Rogánék csak tájékoztattak, amikor bemutatták, hogy az ellenzék mit gondol a háborúról.

Az Ab szerint a Kúria nem vette kellő súllyal figyelembe az adott cselekmény összes körülményeit,

így nem értékelte azt, hogy az állampolgárok tájékoztatását célzó, jogszabályon alapuló, a Kormány feladatkörét közvetlenül érintő, a Ve.-ben kifejezetten nevesített kampányeszköznek nem minősülő, aktuálpolitikai kérdést érintő kommunikációs közlésre rendkívüli háborús helyzetben, összességében és elsődlegesen az állampolgárok tájékoztatása érdekében került sor.